Jakten på den perfekta skrivkänslan är evig. Bygger man egna mekaniska tangentbord finns det ett stort urval av brytare och knappar av olika material att leka runt med. För den som tröttnat på plastalternativ och vill ha en lite tyngre, mer gedigen skrivupplevelse erbjuder företaget Cerakey en något mer udda lösning i form av knappar gjorda av keramik.

Cerakeys motiverar sitt annorlunda val av material med att keramikknappar ger användare bättre skrivkänsla, samtidigt som ljus släpps igenom bättre jämfört med tjocka plastknappar, vilket är bra för RGB-entusiaster.

cerakey.jpg
cerakey 3.jpg
cerakey 2.jpg

Knapparna är inte gjorda av regelrätt keramik, utan en variant som kallas aluminiumoxidkeramik, eller aluminia ceramic. Fördelarna med denna typ före vanlig keramik är att vikten kan hållas nere samtidigt som keramikens robusthet behålls, samt att denna typ av keramik ska vara mer hållbar. Detta demonstreras i testvideor på företagets Kickstarter-sida där knappar kastas ned för en trapp utan att dra till sig några märkbara skador.

Vanligtvis brukar vikten på tangentbordsknappar ligga på runt 1 eller 2 gram, beroende på tjocklek på plasten, men Cerakeys knappar är lite tyngre och väger 3,5 gram. Detta gäller de mindre knapparna – större varianter likt shift-, backspace- och caps lock-knappar ligger på mellan 6-8 gram. Mellanslag är i särklass tyngst och väger in på 32 gram.

Cerakeys kör en Kickstarterkampanj för sina knappar och i skrivande stund är det lite mer än ett dygn kvar på insamlingen. Tidiga erbjudanden finns kvar och det går att få en uppsättning med knappar för runt 1 300 kronor och leverans väntas ske i augusti. Knappsatserna finns tillgängliga i en rad olika färger och färgkombinationer.

Föredrar du tunga eller lätta keycaps?