I takt med att SSD-enheter de senaste åren både ökat i kapacitet och gått ned i pris har mekaniska hårddiskar börjat spela ut sin roll för många användare – inte minst när det kommer till var operativsystemet installeras. Det är något även Microsoft instämmer med. Enligt analysfirman Trendfocus har datortillverkare yppat att teknikjätten uppmanar dem att helt sluta använda mekaniska hårddiskar som primär lagring till datorer med Windows 11.

Färdigbyggda datorer och bärbara datorer har till stor del redan fasat ut hårddiskar som primär boot-disk till förmån för SSD-enheter, med vissa undantag. Det är exempelvis fortfarande relativt vanligt förekommande i de enklaste budgetsegmenten, framförallt för stationära datorer. Detta uppges Microsoft vilja att tillverkare ska sluta med senast till år 2023. Bland argumenten är dels generell prestanda, dels bättre stöd för funktioner som Directstorage.

Hårdvarukraven för Windows 11 specificerar att 64 GB lagringsutrymme måste finnas tillgängligt. Det finns dock inget officiellt krav på SSD-enhet och funktioner som Directstorage är frivilliga att använda. Enligt Trendfocus skulle en övergång till SSD-enheter i budgetsegmentet kunna ställa till det kostnadsmässigt. En hårddisk med kapacitet på 1 TB motsvaras kostnadsmässigt av en SSD med kapacitet på 256 GB, vilket datortillverkarna inte anser vara tillräckligt mycket utrymme för merparten av användare.

Steget upp till exempelvis 512 GB innebär dock att tillverkningskostnaderna blir för höga för de mest prispressade budgetmodellerna. Till Tom's Hardware berättar Tom Chen hos Trendfocus att tillverkare därför försöker förhandla till sig en senare övergång, med ett skifte under år 2024 istället. Microsoft har inte kommenterat uppgifterna i nuläget och det framgår inte huruvida hårdvarukraven för Windows 11 planeras förändras framöver.