I samband med Geforce RTX 2000-serien bytte Nvidia efter många generationer spår vad gäller kylarlösning till de egna referenskorten. Den så kallade blower-kylaren med ensam radialfläkt pensionerades och ersattes med dubbla axialfläktar och en öppen kylarlösning. Den blev dock inte lika långlivad och med Ampere-arkitekturen och RTX 3000-serien gjordes det om på nytt, i form av en lite mer ovanlig design med dubbla fläktar på vardera sida om kortet.

Med "Ada Lovelace" och RTX 4000-serien kan ännu en ny design vara i antågande, åtminstone enligt rykteskvarnen. Nvidia påstås ha designat en referenskylare med tre fläktar, som ska passa det kretskort som hör samman med den vassaste grafikkretsen AD102. Det skulle kunna innebära en mer påkostad kylarlösning för exempelvis RTX 4090 Ti, som väntas bli seriens flaggskeppsmodell.

Även den här gången är det Twitters "kopite7kimi" som står för informationen. I den tillhörande Twitter-tråden påpekas dock att endast en design inte är någon garanti för att någon sådan modell dyker upp. Därtill har det tidigare letat sig ut andra bilder som påståtts vara toppkortets kylare som behåller i princip samma design och de dubbla fläktar som återfinns hos RTX 3000-serien.

På AMD:s sida har flaggskepp även i referensutförande fått både fler fläktar och sluten vattenkylning i stil med de varianter som erbjuds av partnertillverkare. Nvidia har hittills inte utrustat Founders Edition-korten med något sådant, och visar sig Twitter-läckarens information stämma blir det således första gången. Grafikkort i både RTX 4000-seriens mellan- och övre segment ryktas bli ordentligt strömtörstiga, något som skulle kunna motivera Nvidia till nya kylarlösningar för att hålla nere temperaturerna.

Föredrar du AMD och Nvidias referensmodeller eller väntar du hellre på partnertillverkarnas kort och kylarlösningar?