Processorer för serverbruk och tilltagen mängd kärnor går ofta hand i hand. På AMD:s sida väntar bland annat Zen 4-baserade "Genoa" där det talas om upp till 96 kärnor och 192 trådar, något som kliver upp till 128 kärnor för Zen 4C-baserade "Bergamo". När AMD presenterar framtiden för serverprocessorer under Financial Analyst Day är det inte bara antalet kärnor som skruvas upp, även L3-cache skjuter i höjden.

Mellan roadmaps för Zen 4 och RDNA 3 ägnas även tid åt server- och datacenter, där bland annat de kommande Epyc-familjernas framtid hamnar på bild. Efter de sedan tidigare bekräftade Genoa och Bergamo anländer Genoa-X, som likt föregångaren Milan-X blir en cacheberikad variant. Där staplas SRAM-kretsar på höjden för 768 MB L3-cacheminne, något som med Genoa-X landar på över 1 GB.

AMD-GENOAX.jpg

Exakta siffror framgår inte, mer än att det handlar om mer än 1 GB. Det minst sagt tilltagna cacheminnet kan få sällskap av upp till 96 kärnor Zen 4 – det vill säga samma specifikationer som Genoa utan X-suffix.

Utöver Genoa-varianterna och Bergamo tillkommer även "Siena" i uppställningen för fjärde generationens Epyc-processorer. Det ska bli en mer prispressad modell med fokus på energieffektivitet och optimeringar för telekombranschens behov. Sist men inte minst träder även femte generationens Epyc-familj fram i ljuset. Där blir kodnamnet "Turin" och arkitekturen Zen 5, med lansering under 2024.

Läs mer från AMD Financial Analyst Day: