Förra veckan gick Apples utvecklarkonferens WWDC av stapeln, under vilken företaget passade på att avtäcka nya versioner av Macbook Air samt Macbook Pro med den färska systemkretsen M2 under huven. Den nya kretsen ska enligt Apple ge ett rejält kliv upp i grafikprestanda, tack vare ytterligare två grafikkärnor och högre minnesbandbredd. Processorprestandan blir inte heller den stillastående, då företaget påstår en prestandaökning på 18 procent ställt mot föregångaren M1.

m2.PNG

Nu har det första prestandatestet av M2 dykt upp i testsviten Geekbenchs databas (via Macrumors). Det rör sig om en Macbook Pro bestyckad med den nya systemkretsen, där specifikationerna talar för att processorkärnorna tar ett kliv upp i klockfrekvens till 3,5 GHz – något som kan jämföras mot M1-kretsens 3,2 GHz. Resultaten visar ett uppsving i såväl enkel- som flertrådad prestanda ställt mot M1, men exakt hur mycket varierar givetvis beroende på vilket resultat man jämför med.

Då det finns en viss variation på M1-resultaten i Geekbench-databasen valde vi att ta siffrorna från de tio senaste inskickade körningarna av en 13-tums Macbook Pro med den äldre systemkretsen och räkna ut ett snitt av dem. Baserat på det snittet erbjuder Apples M2 cirka 18 procent högre flertrådad prestanda än M1 i Geekbench – ett resultat som är helt i linje med företagets tidigare påståenden.

Sett till enkeltrådad prestanda erbjuder M2 en nivå som ligger cirka 11 procent högre än M1. Det enkeltrådade resultatet placerar M2 hack i häl med Intels "Alder Lake"-baserade Core i9-12900K, även om det ska sägas att den sistnämnda fortfarande håller ett övertag på drygt 3 procent. Prestandauppvinget för M2 över M1 verkar till stor del kunna tillskrivas högre klockfrekvenser, då dessa har ökat med 9 procent från generation till generation.

Förbokningar för den nya Macbook Pro-modellen öppnas upp den 17 juni medan de första leveranserna väntas ske veckan efter. Den omstöpta Macbook Air med M2 släpps någon gång i juli.