Spelvärlden är ganska fragmenterad, men arbetet med att sammanföra spelare går framåt. Crossplay, det vill säga när spelare från olika plattformar eller tjänster spelar tillsammans, har blivit allt viktigare med åren och det är ingen ovanlig syn att se spelare på PC, Playstation och Xbox spela tillsammans. Detta skiljer sig en hel del beroende på vad som spelas och nu har Epic Games uppdaterat verktyget Epic Online Services för att göra det lättare att ta fram crossplay-funktionalitet på PC.

PC-spelare som spelar via Steam, Epic Games eller annan plattform är för tillfället förhållandevis låst till respektive plattform. Med nya Epic Online Services kommer det finnas större möjlighet för spelare att uppleva titlar tillsammans. De nya tillskotten gör att spelare kan dela sina vänlistor mellan Steam och Epic Games för att lättare kunna kommunicera med dessa och starta spelsessioner tillsammans. Vidare förbättrad kontolänkning som snabbt och enkelt gör att Steam-användare får ett Epic Games-konto förhållandevis automatiskt.

Utvecklare kommer själva kunna välja vilka komponenter av Epic Online Services ska implementeras i deras titlar samt att hela systemet kommer hålla uppdaterade i bakgrunden utan handpåläggning.

För tillfället underlättar de nya ändringarna kopplingen mellan Epic Games Store och Steam, men stöd för fler PC-plattformar kommer i sinom tid.

Har du själv stött på patrull för att du eller polaren köpt ett spel på "fel" tjänst eller plattform?