Till hösten ska Nvidia och AMD avtäcka lansera efterträdarna till Geforce RTX 3000- och Radeon RX 6000-grafikkorten, där uppgifter pekar mot att Nvidias toppmodell RTX 4090 släpps i september och blir först ut. Mycket tyder på att grafikkorten följer den nu rådande trenden mot mer effekttörstiga utföranden, med möjliga toppnivåer om 600 eller 900 watt.

En del av rykteskvarnen är Twitter-profilen "kopite7kimi", som med jämna mellanrum kommer över information från branschen. Nu tar användaren återigen till Twitter, den här gången för att rapportera om maximal effektnivå för Nvidias Geforce RTX 4000-familj, med kodnamn "Ada Lovelace". Precis som tidigare generationer består den av en toppkrets med "102"-ändelse, med nedskalade syskon som särskiljs genom större suffix.

I Twitter-inlägget listas nivåerna för så kallade "Power Limits", som alltså anger den övre gränsen för hur mycket en grafikkrets kan matas med. Inställningen kan ofta justeras i överklockningsverktyg, medan tillverkare av bärbara datorer och dedikerade grafikkort kan anpassa för att fungera med kyllösningar och klockfrekvenser. Enligt "kopite7kimi" är gränsen för AD102 800 watt, i samma härad som andra effekttörstiga påståenden.

Vidare förklaras att grafikkorten baserade på kretsarna AD103, AD104 och AD106 levereras med effektgränser om 450, 400 respektive 260 watt. Den "Ampere"-baserade GA104-kretsen används i flera olika kort, som Geforce RTX 3060, RTX 3070 samt Ti-modellen av sistnämnda. RTX 3070 Ti har TDP-värde om 290 watt, varför en ny högstanivå på 400 watt lämnar utrymme för uppskalade TDP-värden även utanför det yppersta toppsegmentet.

Avslutningsvis presenterar Twitter-profilen vilka gränser som är att vänta på den bärbara sidan, där både AD103- och AD104-baserade grafikkort kan komma att sörpla upp till 175 watt. Med 140 watt är AD106 i bärbart format aningen mer försiktig, men det är en kretskategori som vanligtvis återfinns i lägre mellanklass och instegsklass. I Twitter-inlägget understryks att den tillgängliga effekten sannolikt inte behöver användas, men att nivåerna stiger antyder att samtliga kort blir törstigare, alternativt levereras med högre potential för överklockning.