Till hösten blåser det upp till storm på hårdvarumarknaden, med stora nyheter från de tre jättarna Intel, Nvidia och AMD. Från sistnämnda handlar det om både grafikkort och processorer baserade på de färska arkitekturerna RDNA 3 respektive Zen 4. Zen 4 tar plats i Ryzen 7000 "Raphael" och innebär bland annat högre klockfrekvenser, nya sockeln AM5 samt stöd för DDR5-minne och PCI Express 5.0.

Det tisslas och tasslas om att de RDNA 3-baserade grafikkorten släpps i oktober eller möjligtvis mitten av november, uppgifter som nu får sällskap av motsvarande för processorerna. I ett fotografi från en presentation för kinesiska återförsäljare skymtas en presentationsbild där "försäljning från den 15 september" finns utskrivet i toppen. Med försäljningsdatum den 15 september sker det faktiska avtäckandet sannolikt några veckor tidigare, men exakt datum går för närvarande endast att spekulera i.

amd ryzen 7000 september.jpeg

Bildkälla: "wxnod" på Twitter, via Wccftech

När det kommer till vilka modeller som blir först ut menar Twitter-profilen "Greymon55" att AMD återupprepar samma upplägg som när Ryzen 5000-serien lanserades. Således handlar det om fyra processorer med mellan 6 och 16 kärnor under huven, ackompanjerande av "X"-ändelsen som visar på högre klockfrekvenser och prestanda.

Konkret uppger "Greymon55" att de fyra modellerna blir 16-kärniga Ryzen 9 7950X, 12-kärniga Ryzen 9 7900X, samt de 8- och 6-kärniga Ryzen 7 7800X respektive 5 7600X. Således lyser Ryzen 3-modeller med sin frånvaro, vilket även gäller de enklare "X"-lösa processorerna. Tilläggas kan att Ryzen 5000-serien utökades med sådana varianter över ett år efter processorfamiljens introduktion, varför det kan komma att dröja även för AM5-plattformen.