För över ett decennium sedan fällde EU processorjätten Intel för brott mot konkurrenslagar. Bolaget stämdes av konkurrenten AMD för att ha erbjudit rabatter till datortillverkare i utbyte mot exklusivitet och begränsningar för hur många AMD-baserade system som fick säljas, något som då bedömdes ha påverkat AMD:s tillväxtmöjligheter på marknaden.

EU stryker Intels rekordbot på 11,1 miljarder kronor

Domslutet har sedan överklagats i flera omgångar, något som i januari i år slutligen ledde till att EU rev upp domen och därmed strök boten. Intel återbetalades hela beloppet om 1,06 miljarder euro, motsvarande över 11 miljarder kronor, samt ett räntebelopp på 38 miljoner euro. Nu kräver Intel EU på ytterligare 593 miljoner euro i ränta, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Högsta EU-domstolen slog under fjolåret fast en prejudicerande dom som ålägger EU att betala dröjsmålsränta på bötesbelopp som återbetalas efter att en dom om konkurrensbrott ogiltigförklaras, samt att sena räntebetalningar medför ytterligare ränta. Intel menar att kravet är baserat på Europeiska centralbankens styrränta (reporänta, reds anm.) och att EU vägrat återbetala detta till bolaget.