För ungefär två år sedan inledde Apple en övergång där Intel-baserade processorer fasats ut till förmån för egenutvecklade ARM-baserade varianter. I början av juni avtäckte Apple M2 – den andra upplagan av bolagets processorfamilj och efterträdare i de nya bärbara Macbook Air och Macbook Pro 13.

Under föregående vecka började de första testresultaten leta sig ut, där Apples löften om bland annat uppskruvad grafikprestanda för M2 ser ut att hålla tätt. Något som däremot inte ser lika lovande ut är lagringsprestandan i den M2-bestyckade basmodellen i Macbook Pro 13-serien, där tester visar på en betydligt långsammare SSD än tidigare.

Modell

Läshastighet*

Skrivhastighet*

Macbook Pro (M1/256GB)

2 900 MB/s

2 215 MB/s

Macbook Pro (M2/256GB)

1 446 MB/s

1 463 MB/s

*Baserat på testresultat från Max Tech

Den basmodell som testats av bland annat Max Tech och Created Tech är utrustad med en 256 GB stor SSD-enhet. Prestandatester i Blackmagics testsvit visar på skriv- och läshastigheter som ligger på strax över 1 400 MB/s. Det är cirka 30 respektive 50 procent lägre jämfört med motsvarande M1-baserade föregångare, vars SSD med samma kapacitet kan skriva i hastigheter om 2 900 MB/s och läsa i runt 2 215 MB/s.

De lägre hastigheterna förklaras när datorn plockas isär och SSD-enheten inspekteras under lupp. Den modell som sitter i M2-baserade Macbook Pro 13 har endast en ensam NAND-krets. Den äldre M1-bestyckade har istället en modell med två, vilket tillåter högre hastigheter när de körs parallellt. Detta kan innebära viss påverkan på prestanda överlag, eftersom systemet temporärt kan nyttja ledigt lagringsutrymme som virtuellt minne för att kompensera vid fall där primärminnet belastas till max.

Exakt varför Apple valt att nedgradera lagringen något är inte känt. Apple har flera andra produktfamiljer där den enklaste modellen har något långsammare lagring än de mer påkostade, det är däremot inte särskilt vanligt förekommande med ett tapp mot föregående generation. Det är möjligt att det helt enkelt handlar om att pressa ned kostnader, alternativt att valet är till följd av bristsituationer eller problem i någon del av försörjningskedjan.

De lägre hastigheterna ser endast ut att gälla den enklaste basmodellen – tester med modeller vars SSD-enhet har en kapacitet på 512 GB eller mer ser inte samma prestandatapp. Macbook Pro 13 med M2 finns att beställa genom Apple Store, där basmodellen med 256 GB lagring börjar på 17 495 kronor. För varianten med den snabbare SSD-enheten på 512 GB landar prislappen som lägst på 19 995 kronor.

Källa: Macrumours