Apple har i över ett decennium stått för utvecklingen av A-seriens systemkretsar, vilka tar plats främst i bolagets mobiltelefoner. De senaste två åren har det utökats till Mac-familjen, där Apple fortfarande arbetar med att byta Intel-processorer mot sitt ARM-baserade alternativ M1 samt dess efterföljare M2.

Bland de stora beroenden som kvarstått är modemkretsar från Qualcomm, där det i slutet av 2021 såg ut som att Apple slutligen dumpat tillverkaren till förmån för sina egna 5G-kretsar. Enligt Qualcomms prognos skulle betydligt mindre volymer levereras under 2022 och det tidigare monopolet upphöra helt år 2023. Nu uppges Apple gå tillbaka till Qualcomm efter att ha misslyckats med sitt företagande att ta fram en egen lösning.

Baserat på Qualcomms prognos är det mest sannolika att Apple planerar övergå till egna 5G-kretsar med 2023 års modell, som om Apple behåller samma namngivning bör bli Iphone 15. Enligt analytikern Ming-Chi Kuo (via Wccftech) har Apple inte lyckats ta sig tillräckligt långt i utvecklingsprocessen för att ha en egen lösning redo till dess.

Bolaget väntas därmed kroka arm med Qualcomm ytterligare ett år och utrusta som minst både Iphone 14 och 15 med modemkretsar ur Snapdragon-familjen. Apples nuvarande kontrakt sträcker sig till år 2024 även om monopolet upphör 2023, men stämmer uppgifterna kan de behöva teckna nya kontrakt som löper längre än så.