Varje år introducerar ARM en ny generations arkitekturer för processorer och grafikdelar. De licensieras sedan till olika tillverkare, som anpassar designen till nya systemkretsar för exempelvis telefoner. Nu är det dags för ännu en generation baserad på instruktionsuppsättningen ARMv9 och på menyn står bland annat ett nytt flaggskepp på grafiksidan med namnet Immortalis.

arm1.jpg

Med Immortalis-G715 ämnar ARM möta efterfrågan på grafikdelar till flaggskeppstelefoner som håller måttet även för grafiskt tyngre applikationer, och då främst AAA-spel. Designen bygger på tidigare Mali-varianter men får ny execution engine och kan konfigureras från tio kärnor och uppåt. Immortalis blir därtill ARM:s första variant med hårdvaruaccelererad ray tracing – något de menar ska ge ett rejält lyft på spelsidan.

Det är dock inte endast ray tracing som tillkommer. ARM integrerar även stöd för Variable Rate Shading (VRS), vilket ger utvecklare större möjlighet att optimera bildkvalitet och prestanda genom att exempelvis sänka kvaliteten i områden som inte är lika viktiga visuellt. Det kan spara både batteri och ge en skjuts i prestanda. Stöd för VRS är inte exklusivt för Immortalis, utan anländer även i de två nya tillskotten Mali-G715 och Mali-G615.

De första mobiltelefonerna där tillverkare implementerat Immortalis-G715 väntas anlända redan i början av 2023.

Är ray tracing-stöd nästa stora skifte i mobilvärlden eller bara en fluga?