Sedan Raspberry Pi lanserade sin första enkortsdator har sortimentet växt många gånger om och inkluderar allt från tangentbordsdatorn Raspberry Pi 400 till pyttelilla Pi Zero 2 W. Bland de minsta skapelserna återfinns mikrokontrollern Raspberry Pi Pico, som lanserades i början av 2021 och sedan dess sålt i nära 2 miljoner exemplar.

Den första Pico-utgåvan är utvecklad med hårdvara som ställer höga krav på respons samt låg latens och utrustad med analoga anslutningar för exempelvis känsliga sensorer och mätverktyg. Hårdvarumässigt lämpar den sig även väl för sakernas internet (IOT), om det inte vore för att det inte finns någon integrerad lösning för internetanslutning. Det ämnar Raspberry Pi göra skillnad på med hjälp av tre nya medlemmar i Pico-familjen.

Image-from-iOS-1536x1434.jpg
Copy-of-PICO-W-HERO-800x533.jpg
PICO_H_HERO_1-1536x1024.jpg
RP2040-1.jpg

Originalversionen får sällskap av Pico W, Pico H och Pico WH. Precis som första utgåvan drivs alla tre av Raspberry Pis egendesignade processorenhet RP2040, inom vilken det huserar två ARM-baserade kärnor av typen Cortex-M0+ som körs i 133 MHz. Det sällskapas av primärminne på 264 KB och stöd för externt Flash-minne på 16 MB.

Med Pico W förblir anslutningsmöjligheter identiska och kompatibla med tidigare version. Nyheten är istället trådlös anslutning, där Raspberry Pi slagit sig samman med Infineon och klämt in kretsen CYW43439. Det innebär stöd för standarden 802.11n och 2,4 GHz-bandet. För den med skarpa ögon framgår i hårdvaruspecifikationerna att kretsen därtill har stöd för Bluetooth-anslutningar, men detta är enligt Raspberry Pi inte aktiverat i nuläget.

Pico H och Pico WH skiljer sig något, då dessa utrustas med förmonterade kontaktpinnar och Raspberry Pis nya 3-pinskontakt för debug. Både Pico H och Pico W är tillgängliga redan nu, med prislappar om 69 respektive 79 kronor styck. Pico WH dröjer till augusti och glider då in precis under hundralappen på 95 kronor.

Har du en Raspberry Pi Pico hemma? Vad använder du den till?