Mot slutet av 2020 meddelade Meta, då Facebook, att företaget skulle stänga ned Oculus-konton och användare av företagets VR-headset istället ska använda Facebook-konton för att komma åt sitt material och headsetets olika funktioner. Denna ändring uppskattades inte av användare, vilket i sin tur ledde till att Meta i höstas meddelade att Facebook-kravet skulle slopas och ersättas med någon annan lösning. Nu berättar de att bortkopplingen sker i augusti.

Med ändringarna kan användare som fortfarande använder Oculus-konton få dem konverterade till Metas variant, där både spel och vänner förs över till det nya kontot. I ett blogginlägg om ändringen poängterar Meta att det nya kontot inte är likvärdigt ett konto på Facebook eller Instagram och att användare ska få tillgång till omfattande integritetsinställningar.

Det finns dock sociala aspekter med Meta-kontot. Användare får en Meta Horizon-profil där det går att välja valfritt användarnamn, profilbild och skriva valfri information om sig själv. Det finns därtill möjlighet att länka ett Facebook- eller Instagram-konto med Meta Horizon, men detta är helt frivilligt.

meta account.png

Användare som tidigare kopplat samman sitt Oculus-konto med Facebook för att kunna använda Metas VR-produkter blir tvungna att skapa ett nytt Meta-konto för att fortsätta kunna använda sina headset. Användare som aldrig gjorde sammanlänkningen kan logga in med sina Oculus-konton fram till 1 januari 2023, men därefter behövs ett Meta-konto skapas.

Meta-kontot kommer, till skillnad från Facebook-konto, inte ha någon spärr på hur många konton en person får ha. På så vis blir det möjligt att ha flera konton per person, vilket kan vara användbart för användare som använder headsetet i både professionellt syfte och privat.

Specifikt vilket datum Meta släpper lös det nya kontot är för tillfället okänt, men det ska ske någon gång i augusti.