Under Apples utvecklarkonferens WWDC för några veckor sedan avtäckte bolaget den nya systemkretsen M2, som tar plats i nya versioner av Macbook Air och Macbook Pro. Den bygger i mångt och mycket vidare på föregångaren M1, men med ett kliv upp i framförallt grafikprestanda till följd av fler grafikkärnor och högre bandbredd.

Enligt Apple rör det sig om ett prestandalyft om cirka 35 procent. Varken M2 eller Macbook-modellerna är dock tänkta för spel i någon större utsträckning, utan är främst anpassade för exempelvis videorendering och bildbehandling. Det hindrar däremot inte Hardware Unboxed från att sätta systemkretsen på prov i spelet Shadow of the Tomb Raider.

NcmKhu74AsovnVRbbZXVm7-970-80.png

I Hardware Unboxed test ställs M2 mot AMD Ryzen 7 6800U. Den hör hemma i AMD:s bärbara segment och är utrustad med grafikdel Radeon 680M, som bygger på RDNA 2-arkitekturen med 12 beräkningsenheter (CU:s). Spelet körs i tre olika kvalitetsinställningar: Highest (BTAO), High samt Medium och upplösningen 1 920 × 1 200 pixlar.

Trots brist på specifika spelanpassningar lyckas M2 pressa sig över Ryzen 7 6800U med några få FPS till godo i samtliga kvalitetslägen. Med det sagt ligger både Apples och AMD:s alternativ knappt över 30 FPS även vid det enklaste kvalitetsläget. För Highest (BTAO) är det ingen av dem som tar sig över det, vilket innebär ett resultat som för många landar i kategorin "knappt spelbart".

Läs mer om Apple M2: