Det tog inte lång tid innan svensken Carl Pei grundade nytt teknikföretag efter att ha lämnat Oneplus. Sedan start har företaget släppt hörlurarna Ear 1 och under våren har det teasats att en ny telefon är på ingång. Phone 1 heter telefonen och ska enligt Nothing erbjuda en enkel och rapp upplevelse i ett väldesignat skal signerat Teenage Engineering.

Som tidigare känt är Phone 1 inte något prestandamonster i klass med andra flaggskeppstelefoner på Android-marknaden, utan erbjuder mer sparsmakad hårdvara. Telefonen är utrustad med mellansegmentskretsen Qualcomm Snapdragon 778G+, som går att likställa med tre år gamla Snapdragon 860 när det kommer till rena prestandasiffror. Givetvis kommer den nyare kretsen med stöd för nyare versioner av Bluetooth, Wifi och 5G.

Skärmen är av AMOLED-typ och är 6,55 tum stor med upplösningen 2 400 × 1 080 pixlar. Därtill specificeras 120 Hz i uppdateringsfrekvens samt stöd för HDR10+. Gorilla Glass 5 skyddar både skärmen och telefonens baksida.

Copy of BA_ABR_360.jpg
Copy of BACKSIDE_X_2_W_LIGHT.jpg
Copy of Nothing_Phone_1_Elevated_220513_Elevated_2b_016-040_1-100.jpg
Copy of BA_BEL_110.jpg
Copy of Nothing_Phone_1_Elevated_220513_Elevated_2b_093-117.jpg

Telefonens design har svenska Teenage Engineering assisterat med och jämfört med andra telefoner på marknaden erbjuder Phone 1 ett unikt utseende. Precis som true wireless-hörlurarna Ear 1 har företaget använt sig av genomskinligt material för att låta telefonens insida skymtas.

Tre eller fyra kamerasensorer på baksidan är ingen ovanlig syn på dagens telefoner. Nothing har dock valt att placera två kamerasensorer uppe i telefonens vänstra hörn på baksidan. Huvudsensorn är en Sony IMX766-sensor på 50 megapixlar med bländare f/1,88 som utrustats med både optisk och digital bildstabilisering. Sekundära sensorn är en Samsung-märkt JM1 som kan användas för vidvinkelfotografering och kommer med bländartal på f/2,2. I kameramjukvaran finns det ett dedikerat nattläge samt att applikationen har möjlighet att justera bildinställningar beroende på vad som ska fotograferas.

Utöver kamerasensorer huserar även närmare 900 LED-lampor i olika områden, som lyser i vitt när telefonen kräver användarens uppmärksamhet i form av aviseringar eller samtal. Nothing kallar ljussystemet för Glyph och via telefonens mjukvara går det att ställa in hur och när telefonen ska lysa upp. Belysningen kan även användas som stödljus vid plåtning och filmning.

Telefonen använder Nothing OS, vilket är företagets egna variant av Android. Enligt företaget ska mjukvaran vara en sparsmakad upplevelse utan drivor av förinstallerade applikationer och fokus har legat på att ta fram ett operativsystem som känns snabbt och smidigt. Mjukvaran har liknande designspråk som utsidan och kommer bland annat med unikt typsnitt, widgets, ljud och bakgrundsbilder som alla har tagits fram av Nothing.

Nothing har tidigare pratat mycket om enkel interaktion med företagets andra produkter, men även stöd för tredjepartsprodukter finns implementerat vid release. Exempelvis kan Tesla-ägare med telefonens snabbinställningar låsa upp bilen, dra igång luftkonditioneringen samt se räckvidd. Fler integrationssamarbeten följer i framtiden.

Den 21 juli landar Nothing Phone 1 på butikshyllorna. Grundversionen är bestyckad med 8 GB primärminne och 128 GB lagring, med ett pris på 5 390 kronor. Senare i sommar anländer en ny variant som växer till 12 GB respektive 256 GB, som ska kosta 5 990 kronor. Försäljning sker via Nothing.tech samt svenska återförsäljare.

Ska du lägga vantarna på Phone 1?