För drygt ett år sedan fimpade Microsoft löftet om att Window 10 är bolagets sista operativsystem, genom avtäckandet av Windows 11. Förändringarna är främst estetiska och centrerade kring användargränssnittet, ackompanjerat av fokus på säkerhet och tekniska nyheter som Intels hybridarkitektur "Alder Lake". Trots en efterträdare på plats ska Windows 10 få uppdateringar fram till hösten år 2025, men nu rapporteras att ännu en Windows-version finns på plats dessförinnan.

Det är källor till sajten Windows Central som menar att Microsoft sadlat om till en plan om att sjösätta nya Windows-versioner med tre års mellanrum. Enligt uppgift är Windows 12 inplanerat till någon gång år 2024. Mellan dessa större lanseringar ska företaget i vanlig ordning rulla ut flera funktionsuppdateringar, något som ska ske i högre utsträckning än i nuläget.

Konkret talas om funktionsuppdateringar med några månaders mellanrum och upp till fyra sådana utrullningar per år. Därmed kommer bolaget framöver inte att invänta större halvårsuppdateringar, som har varit fallet sedan början av Windows 10-tiden. Windows Central understryker att ett sådant upplägg redan testats med det nyhets- och vädertillägg som lades till i aktivitetsfältet ifjol. Precis som tidigare ska även framtida funktioner passera genom testkanaler för utvärdering och finslipning, innan de når den breda massan.

I vintras rapporterades att Microsofts utvecklingsarbete med Windows 12 påbörjades i mars i år. Därför är det inte omöjligt att ett nytt operativsystem står klart inom ett par år – särkilt inte om det likt Windows 11 handlar om ordentliga uppdateringar snarare än ett från grunden nytt operativsystem. Det är dock oklart vad Windows 12 innebär och hur länge Windows 11-stödet hänger kvar. Avslutningsvis bör informationen tas med en nypa salt, eftersom det fortfarande är långt kvar till 2024 och risken för ändringar längs vägen är överhängande.

Vad hoppas du på hos framtida Windows-versioner?