Efter att ha kantats av flera och långa förseningar har Intels intåg på grafikkortsmarknaden växlat upp takten något under de senaste veckorna. För en månad sedan lanserades det första dedikerade grafikkortet i form av instegsmodellen Arc A380, men som exklusiv till den kinesiska marknaden. För de som inte vill vänta på en bredare lansering är det därmed import som gäller, något som de tre tyska hårdvarusajterna Computer Base, Igor's Lab och Golem gått samman i trio för.

Första recensionen av Intel Arc A380 släppt – får pisk av Radeon RX 6400

Precis som det grafikkort Gamers Nexus lagt rabarber på har trion fått tag i en modell signerad partnertillverkaren Gunnir, i det här fallet Arc A380 Photon 6G. Likt tidigare tester rör det sig om en prestanda i samma klass som AMD:s Radeon RX 6400 och Nvidias Geforce GTX 1650. Ett återkommande tema är dock fortsatt oförutsägbar prestanda och framförallt instabila drivrutiner. I flera fall uppmärksammas problem med stuttering resultera i att titlar som exempelvis The Witcher 3 blir helt ospelbara – trots en tillräcklig nivå sett till endast bildfrekvens.

Särskilt Computer Base skräder inte på orden gällande drivrutinerna, som beskrivs som "ofattbart värdelösa". Att faktiskt spela likställs med att försöka navigera ett minfält i onyktert tillstånd. Igor's Lab och Golem väljer inte riktigt lika hårda ord, men även där presenteras upplevelsen som allt annat än positiv.

Gaming with Intel's Arc A380, even with the latest driver, is like living in the middle of a minefield - mind you, playing while drunk. There is no other way to describe the past working days with the Arc A380. You don't even know where to start. In its current state, it is completely incomprehensible how a large and reputable company like Intel can sell such a product to even a single customer. The Arc A380 is currently not in beta. It's not much more than "fresh from the lab". – Computer Base (maskinöversatt från tyska)

De tilldelar även Intel varsin känga för avsaknaden av mjukvara och funktioner. Både mer vedertagna tekniker som skärpefilter och kantutjämning saknas och den utlovade bilduppskalningstekniken XESS finns inte tillgänglig. Samtliga belyser även att grafikkortet är i allra högsta grad beroende av att Resizable BAR aktiveras. Utan funktionen sker märkbara spikar i frametime, den tid som krävs för att rita upp en bildruta.

Invävt mellan ordentliga doser ris skymtas även lite ros. Bland annat pekas Intels effektiva integration av ray tracing i arkitekturen ut som en av ljuspunkterna, tillsammans grafikkortets förmåga att koda och avkoda video effektivt. Arc-familjen bjuder inte bara på stöd för moderna videocodec som AV1, utan rent av glänser med betydligt kvickare resultat än konkurrenternas grafikkort i samma prestandaklass.

Sammantaget avråds köp för merparten konsumenter, åtminstone fram till drivrutiner och andra mjukvarufunktioner åtgärdats. För den med en ocean av tålamod och vilja att experimentera beskrivs det trots det ha en viss charm.