Den som är ute efter en hårddisk har länge kunnat hitta produkter från Western Digital på butikshyllorna. Även om hårddiskens plats i gemene mans dator inte är lika säker som förr används produkterna fortfarande flitigt till NAS-enheter, servrar, videoövervakning med mera. I dessa användningsfall krävs ofta mycket stora mängder lagringsutrymme, och jakten på större och större kapacitet driver på i full fart. Nu släpper Western Digital ut hårddiskar på 22 terabyte (TB) till detaljhandeln.

Tre av Western Digitals produktlinjer får förstärkning av nya hårddiskar på 22 TB, vilket är 2 TB mer än vad som tidigare har funnits tillgängligt för konsumenter. Det gäller produktlinjerna Red Pro, Purple Pro och Gold. De tre hårddiskarna är i 3,5 tumsformat, snurrar i 7 200 varv per minut (RPM) och ansluts via SATA. Hårddiskarna använder Opti NAND-teknik, vilket innebär att en systemkrets kombineras med flashminne. Flashminnet lagrar dock inte användardata utan metadata, vilket möjliggör den rekordhöga lagringsdensiteten.

Hårddiskarna i Red Pro-familjen är optimerade för NAS-användning, där hög intensitet och flera användare leder till att hårddiskar slits ut snabbare. Dessa har en något lägre specificerad Mean Time Between Failures (MTBF) på 1 miljon timmar, jämfört med de 2,5 miljoner timmar som de andra två hårddiskarna klarar av. De lila hårddiskarna är ämnade för videoövervakning, där data konstant skrivs till disken. Här finns stöd för 64 samtidiga kameror och maskininlärning för analys. Slutligen passar Gold-diskarna bäst i servrar och workstations, där pålitlighet och förutsägbar prestanda för långsiktig lagring prioriteras.

Riktpriset för trion ligger på 600 USD, men prissättningen i Western Digitals svenska webbutik varierar markant mellan produkterna. WD Purple Pro med kapacitet på 22 TB får ett pris på 6 950 kronor medan Red Pro och Gold Enterprise landar på 8 425 respektive 9 260 kronor.