Den sociala plattformen Discord har sedan lanseringen 2015 blivit ett vedertaget verktyg för kommunikation spelintresserade emellan. Tjänsten har miljontals användare världen över och möjlighet att välja mellan text, röst och video. Plattformen har främst fokuserat på PC och mobila enheter, fram till förra året. Efter att ha gett Microsoft nobben inleddes istället ett samarbete med Sony, för att ta plattformen till bolagets konsoler under 2022.

Nu meddelar Discord att röstchatt börjar rullas ut på konsoler – men inte Playstation. Trots samarbetet med Sony blir istället Microsoft och Xbox först ut med en integration. Med Discord Voice till Xbox kan användare koppla samman sina konton och hoppa in i kanaler direkt från konsolen.

Skärmbild 2022-07-22 133548.jpg
Skärmbild 2022-07-22 133447.jpg

Med hjälp av telefon eller dator går det även att föra över ett samtal till konsolen, om det påbörjats på annan enhet. Väl i ett samtal går det att justera volym, se vilka som deltar i samtalet samt växla mellan Discord och Xbox inbyggda röstchatt direkt i konsolens gränssnitt.

Utöver röstchatt introduceras även möjligheten att visa sin Xbox-aktivitet och dela gamertag till Discord-profilen. Den funktionen är Xbox däremot inte först med, utan motsvarande finns även till Playstation Network. För tillfället rör det sig dock inte om en skarp lansering, vilket innebär ett par begränsningar. Dels är det endast tillgängligt för Xbox Insiders, dels är överföringsfunktionen från telefoner endast kompatibel med IOS-enheter.

Till användare som deltar i Xbox Insider-programmet rullas Discord-integrationen ut löpande till Xbox Series X/S samt Xbox One. Det finns dock inga särskilda krav för att gå med i programmet, mer än att ladda ned applikationen Xbox Insider Hub till antingen sin Xbox- eller Windows-enhet.