Kategorin lagring har de senaste åren sett ett skifte från mekaniska hårddiskar till NAND flash-baserad lagring, inte minst på konsumentsidan. Tekniken står dock inför utmaningar på kapacitetsfronten, där tillverkare jagat mer lagringsutrymme genom att tillverka minneskretsar där celler staplas i flera lager – även kallat 3D NAND.

Bland de som satsar på många lager återfinns Micron, med en 176-lagersvariant i portföljen sedan 2020. I maj medddelade minnesjätten planer på ett steg upp till 232 lager, något som nu blir verklighet. Under tisdagen inleddes leveranser av Microns sjätte generations 3D NAND, som med fler lager ska erbjuda både förbättrad prestanda och branschens högsta TLC-densitet.

Micron 232L NAND infographic.jpg

Den höga densiteten gör att det trots högt antal lagringsceller är möjligt att krympa hela paketet med 28 procent, vilket är särskilt viktigt för exempelvis minneskort i liten formfaktor samt telefoner och andra handhållna enheter. Varje kretspaket rymmer 2 TB och med ett mått på 11,5 × 13,5 mm är det nio gånger mindre än ett frimärke – eller ungefär lika stort som en fingernagel.

Den nya sjätte generationens 3D NAND bjuder därtill på betydligt högre bandbredd, som vid läsning och skrivning till minnet ökar med 100 respektive 75 procent. Det sker även en prestandaförbättring sett till hastigheter, som stiger med 50 procent jämfört med föregående 176-lagersteknik. De första volymerna når marknaden i form av Crucial-märkta SSD-enheter till konsumenter och komponenter åt tillverkare, med mer storskalig produktion planerad till senare i år.

Läs mer om NAND-minne: