Med tekniken 3D Xpoint, kommersiellt känt som Optane, skulle Intel och Micron uträtta stordåd på lagringsmarknaden. Optane presenterades först år 2015 och utlovade betydligt lägre latens, till den grad att det i datacenter och serversammanhang skulle fungera även som primärminne. I längden var Optane därtill tänkt att bli en ersättare till konventionellt NAND flash-minne, men höga priser ledde till ett ljummet mottagande.

Satsningen riktade sig från början till både konsument- och enterprise-segmentet, men det förstnämnda strök på foten tidigt 2021 när Intel skrotade samtliga konsumentfokuserade lagringsprodukter. Det har levt vidare i datacenter och servrar, men snart blir även det ett minne blott. I Intels kvartalsrapport för årets andra kvartal meddelar de att Optane går i graven för gott.

We continue to rationalize our portfolio in support of our IDM 2.0 strategy. This includes evaluating divesting businesses that are either not sufficiently profitable or not core to our strategic objectives. After careful consideration, Intel plans to cease future product development within its Optane business. We are committed to supporting Optane customers through the transition. – Intel, till Anandtech

I kvartalsrapporten framgår det att Intel lägger ned "Optane memory business", ett begrepp som tidigare använts för att benämna alla Optane-produkter samt utvecklingen av 3D Xpoint. Detta bekräftas även i ett uttalande till Anandtech, där Intel meddelar att de planerar upphöra med all produktutveckling.

Skälet till nedläggningen är kort och gott lönsamhet. Tekniken är dyrare att tillverka jämfört med NAND, vilket gör Optane-produkter för lagring betydligt dyrare än andra högpresterande mer traditionella SSD-enheter. Optane-enheterna med samma formfaktor som primärminne var även de högt prisatta, utan att kunna matcha DRAM-kretsar sett till överföringshastighet. Intels Optane-verksamhet har därmed gått i förlust i princip hela sin livstid.