Att bygga ett skräddarsytt vattenkylningssystem är vare sig särskilt enkelt eller billigt. Därför är böjda rör och RGB-glänsande vattenblock vanligast i riktigt påkostade datorer, där ljudnivå och temperaturer inte sällan är högt prioriterade. Ett grafikkort med prislapp runt 2 000 kronor och TBP-värde om 92 watt är alltså inte det självklara valet för ett vattenkylt system, men det hindrar inte Bykski från att lansera ett vattenblock till Arc A380.

Det är Twitter-användaren "Haze21" (via Videocardz) som har ögonen med sig och upptäcker produkten som ingen frågat efter. Vattenblocket är anpassat till den Kina-exklusiva Arc A380-modellen Photon från tillverkaren Gunnir. Grafikkortet har blivit något av symbolen för A380 som lös produkt, och är den produkt som många medier utanför Kina importerat och sågat i egna tester. Den medföljande luftkylaren upptar två kortplatser och har dubbla fläktar, vilket är mer än tillräckligt för att hålla temperaturen i schack.

Bykski.jpg

Bykskis snilleblixt har namnet I-GNA380-X och har en nederdel i nickelpläterad koppar. Metallen har kontakt med minneskretsar och strömmatning, men självklart också den lilla grafikkretsen. Ovanför den senare finns kanaler för extra kontaktyta med det passerande vattnet, som kopplas in med G1/4-tumskopplingar. Vattenblockets ovandel är av transparent akrylplast, som släpper igenom ljuset från den inbyggda RGB-belysningen. Med vattenblocket följer en svart aluminiumplåt som täcker kortets baksida.

På Bykskis produktsida saknas information kring vilka prestandafördelar som finns att hämta genom att vattenkyla Intels tveksamma instegskort. Även priset är i skrivande stund okänt. Det är dock tydligt att tillverkaren är snabb på bollen och sannolikt lär stå redo när mer kompetenta Arc A770 och A750 debuterar. Sannolikt återanvänds inte exakt samma utformning som för Arc A380, varför nya vattenblock då krävs.

Läs mer om Arc "Alchemist":