Smarta telefoner tar årligen del av en lång rad tekniska framsteg, och på bara några år har tunn profil och kapsling som står pall mot vatten och damm blivit regel snarare än undantag. Nackdelen med hermetiskt tillslutna enheter är dock att de är knepiga att reparera, något som inte blir enklare av att företag generellt inte säljer originaldelar.

Förändringens vindar blåser och för med sig högre krav på att telefonjättarna tar ansvar för hållbarhetsfrågor, varför det på sina håll har blivit bättre. Apple tillhandahåller exempelvis både verktyg och reservdelar för flera produkter, medan aktörer som Valve samarbetar med välrenommerade Ifixit för att åstadkomma samma sak. I våras utannonserade Samsung att även de ingår ett partnerskap med Ifixit och från och med idag blir detta verklighet.

1-09 Galaxy S22 Plus_Group Image1_design_LI.jpg

Reservdelar för årets Galaxy S22-familj saknas för närvarande.

Reparationsföretaget Ifixit säljer både verktyg och officiella reservdelar, medan instruktioner för att utföra reparationer är fritt tillgängliga. I skrivande stund är reparationsmöjligheterna aningen begränsade, eftersom endast telefoner i Galaxy S20- och Galaxy S21-familjerna, samt surfplattan Galaxy Tab S7 Plus omfattas av satsningen. Därtill gäller den för närvarande endast i USA, men fler enheter och utrullning till fler länder står på menyn. När detta sker är höljt i dunkel.

Det återstår att se om även fler typer av reparationsmöjligheter tillkommer, eftersom endast laddport, batteri, skärm och glaset på baksidan kan bytas ut. Ärkerivalen Apple har ett aningen bredare utbud, som dessutom omfattar delar som högtalare och kamera. När sistnämnda reparationsprogram synas i sömmarna anmärker dock många på att det endast är marginellt dyrare att lämna arbetet till Apple. Samsung menar att deras priser på reservdelar är identiska med de som reparationsföretag får betala, men det rör sig fortfarande om relativt dyra delar.

s20.jpg

Priser för Galaxy S20. Samtliga paket levereras med de verktyg som syns på bilderna.

s21 plus.jpg

Priser för Galaxy S21 Plus. Samtliga paket levereras med de verktyg som syns på bilderna.

För att byta batteri och skärm hos Galaxy S21 Ultra är paketpriset 240 USD, vilket motsvarar drygt 3 000 kronor inklusive moms. För detta pris medföljer också några verktyg, som kan väljas bort för prisavdrag på cirka 100 kronor. Ett bakstycke eller laddport till samma telefon går loss mellan 800 och 900 kronor, medan motsvarande delar för mindre och äldre enheter är aningen billigare. Framtiden får utvisa om dessa priser även gäller när och om reparationsprogrammet sjösätts i Europa.

Läs mer om skruvvänlig teknik: