Den kommande hårdvaruhösten närmar sig med stormsteg, och en av höjdpunkterna som hägrar är Ryzen 7000-serien från AMD, som lanseras senast i september. En av godsakerna som den tillhörande AM5-plattformen erbjuder är stöd för PCI Express 5.0, som då hamnar i sällskap med Intels "Alder Lake" och kommande "Raptor Lake". Även om den färska standarden inte lär påverka grafikprestanda särskilt mycket, möjliggör den betydligt snabbare lagringsenheter, något SSD-kontrollertillverkaren Phison gärna visar.

Tom's Hardware rapporterar nu att Phison demonstrerar nästa generations lagring, tillsammans med kontrollerkretsen PS5026-E26. Det är inte första gången så sker, men detta test utmärker sig på två sätt. Dels används Microns färska TLC-minneskretsar som är staplade i 232 lager, dels är testsystemet utrustat med en kommande AMD Ryzen-processor. Läs- och skrivprestandan som uppvisas är inte fullt lika imponerande som det tidigare testet, men når ändå över 10 GB/s i testprogrammet Crystaldiskmark.

Phison Resultat.jpg

Bildkälla: Future via Tom's Hardware

Phison System.jpg

Bildkälla: Future via Tom's Hardware

Phison SSD.jpg

Bildkälla: Future via Tom's Hardware

Systemet som används i demonstrationen består av den kommande AMD Ryzen 7000-serien och det är den första gången "Raphael"-processorer har visats upp utanför AMD:s egna demonstrationer. Här handlar det om en sexkärnig modell med tolv trådar, vilket kan vara Ryzen 5 7600X. Processorn tar plats i ett moderkort som osar förproduktion, med rött kretskort och enklare kylflänsar. Kylningen av den kommande processorn hanteras av AMD:s egna Wraith Prism-kylare, däremot får SSD-enheten klara sig utan kylfläns.

Lagringsenheter med PCI Express 5.0 och Phisons PS5026-E26 ska leta sig ut till butikshyllorna i september, vilket tidsmässigt passar bra med AMD:s lansering av Ryzen 7000-serien. Det återstår att se om Microns staplade kretsar blir vanliga inslag hos sådana enheter, vilket i så fall kan medföra att de relativt snabba enheterna också blir rymliga. Prisnivå är i dagsläget inte kända, men att de blir relativt påkostade enheter är ingen högoddsare.