Till grund för Intels grafiklösningar av senaste snitt ligger arkitekturen Xe, som är en skalbar historia som spänner från integrerad grafik till beräkningskretsar för datacenter. Någonstans i mitten syns de konsumentanpassade grafikkorten i Arc "Alchemist"-serien, som i skrivande stund inte fungerar optimalt för spel.

Nu utökar Intel sortimentet med serien Arc Pro och tre tillhörande grafikkort. På så sätt möter Intel de workstation-inriktade kort som AMD och Nvidia erbjuder, men precis som på konsumentsidan undviker Intel för närvarande prestandasegmentet. De tre grafikkorten är Arc Pro A30M för bärbara datorer, samt Pro A40 och Pro A50 för stationära datorer.

Arc Pro.jpg

Intel lägger tonvikt vid kortens hårdvara för AV1-kodning, maskininlärning och ray tracing, där trion har åtta kärnor för sistnämnda – precis som Arc A380. De två stationära grafikkorten delar även minnesmängd om 6 GB GDDR6 med det kritikerrisade instegskortet, medan den mobila varianten stannar på 4 GB grafikminne. Arc Pro A50 får teoretisk beräkningskraft om 4,8 TFLOPS i enkelprecision genom 128 EU och klockfrekvens om 2 000 MHz, också det i linje med Arc A380. De två sällskapande grafikkorten specificeras till 3,5 TFLOPS.

Den stationära duon har maximalt effektuttag om 50 respektive 75 watt och utrustas därför med mindre blower-kylare, med en ensam radialfläkt som skickar varmluften bakåt. Korten behöver därmed inte extern strömmatning. Arc Pro A50 upptar två kortplatser och lillebror nöjer sig med en, och av bilden att döma är båda lågprofilskort med fyra Mini Displayport-anslutningar.

Sannolikt följer Intel upp Arc Pro-serien med mer potenta grafikkort i sinom tid, något hårdvaruentusiaster också väntar på för den ordinarie Arc-familjen. Även om Arc Pro A50 specifikationsmässigt påminner en hel del om den lanserade instegsmodellen på konsumentsidan, lär prisbilden vara betydligt högre för nykomlingen. För den som är nyfiken på prestandan delar Intel med sig av demonstrationer under den pågående mässan SIGGRAPH.