Lanseringen av Intels Arc "Alchemist"-grafikkort är en minst sagt utdragen historia och det är inte helt lätt att hålla koll på alla bud som pytsats ut under de senaste månaderna. I en artikel sammanfattar Intel läget, med kommentarer och inspel från bolagets grafikkortsveteran Tom Petersen och Ryan Shrout. Genom dessa framkommer Intels mål för Arc "Alchemist", och att lanseringen sannolikt ligger ytterligare en bit fram i tiden.

The goal is mainstream, modern gaming performance. There are benchmarks already out on a couple of our most important cards—the high-end Intel Arc A750, and the entry-level Intel Arc A380— [that] talk about a few optimized games [that] work really well on Intel Arc graphics. The Intel Arc A750 aims for 60 frames-per-second (fps) at 1440p high [...] We put Intel Arc A380 through its paces on Monster Hunter Rise: Sunbreak at our target of 1080p medium settings. – Ryan Shrout

Prestandamålet för Arc-familjens mest högpresterande modeller är att kunna driva 1440p-upplösning med 60 FPS i storspel. Instegsvarianten Arc A380 har istället siktet inställt på 1080p-spelande och detaljinställningar i mellanskiktet. Duon förklarar vidare att det är stor skillnad på att framställa integrerad grafik och dedikerade grafikkort, där företagets ingenjörer har mycket erfarenhet av förstnämnda. Genom att ha Xe-arkitekturen inbakad i både integrerad grafik, serverkretsar och dedikerade grafikkort menar Intel dock att arbetet går framåt och att kunskaper kan flyttas med genom segmenten.

I artikeln upprepas Intels mantra: Arc "Alchemist" kommer att prestera som bästa i titlar med de moderna grafikgränssnitten DirectX 12 och Vulkan. Enligt tidigare uppgifter från bolaget är det dock prestandan i de fall korten presterar som sämst som ska sätta priserna. Det går inte helt i linje vad som beskrivs i artikeln, där det står att läsa att Arc ska ha en konkurrenskraftig kvot mellan pris och prestanda i nya spel.

Arc.jpg

Vidare beskrivs Intels referensmodeller av Arc A750 och Arc A770 i både ord och bild, där det i båda fall handlar om varianter med dubbla fläktar, svarta, omgivande kåpor och inslag av RGB. Produkterna ska endast släppas i begränsad upplaga och tidigare material från Intel talade om sommaren. I artikeln beskrivs att lanseringen istället sker "senare i år", vilket antyder att sommar snarare blir höst innan produkterna finns på plats.

Läs mer om Intel Arc "Alchemist":