Istället för att använda en stor monolitisk krets använder AMD:s processorer ett flertal mindre kretsar som kallas chiplets. Ett omedelbart problem blir då att de olika kretsarna behöver kommunicera med varandra, vilket hanteras av AMD:s Infinity Fabric. En viktig punkt med designen är förhållandet mellan primärminnet och Infinity Fabric, vilket leder till optimala målfrekvenser för dessa. Detta klargörs nu delvis för den kommande Ryzen 7000-serien.

Den kommande Zen 4-baserade serien kommer med den nya plattformen AM5, som bland annat bär med sig primärminne av DDR5-typ. Både källor till Wccftech och Twitter-användaren "1usmus" delar uppgifter om de kommande processorerna, där sistnämnda delar inställningar från ett kommande AM5-moderkort. Bland godsakerna kan en maximal frekvens för Infinity Fabric på 3 000 MHz skymtas.

Det mest önskvärda förhållandet mellan Infinity Fabric och primärminnet är 1:1. Eftersom det används Double data rate-minne (DDR) innebär det att minnesfrekvensen ska vara den dubbla mot Infinity Fabric. Med en Infinity Fabric-frekvens på 3 000 MHz blir därmed målet en minnesfrekvens på 6 000 MHz. Det är värt att notera att även om ett mål om 3 000 MHz finns är det inte säkert att detta går att uppnå i praktiken.

För föregångaren Ryzen 5000 ses ibland 2 000 MHz som den optimala inställningen för Infinity Fabric, i kombination med minnesfrekvens på 4 000 MHz. I praktiken klarar många processorer inte av detta och användare får då istället nöja sig med något lägre frekvens på både Infinity Fabric och primärminnet om förhållandet ska bevaras. Huruvida målet är realistiskt denna gång återstår att se.

Läs mer om Ryzen 7000-serien: