Stabilitetsproblem som orsakas av problem med primärminne kan vara frustrerande och svåra att diagnosticera. En av de metoder som finns att tillgå för att lösa sådana problem är att använda ett program som letar efter minnesfel, som exempelvis Memtest86 från Passmark. Just det programmet ska med en kommande uppdatering peka på vilken minnesmodul det är som felar.

Twitter presenterar Passmark den kommande uppdateringen till programmet Memtest86, som testar minnesstabilitet. Nytt med uppdateringen är att mjukvaran ska kunna berätta för användaren var problemet ligger, ned till den felande minneskretsen. Med den informationen blir det lättare för användare att lösa problemet genom att byta ut den trasiga minnesmodulen, eller eventuellt försöka sig på en reparation.

Memtest86.png

Bildkälla: Passmark

Passmark visar upp en exempelbild på hur testresultaten med den uppdaterade versionen av Memtest86 kan se ut. I testet används fyra stycken DDR5-minnen på 16 GB från företaget Crucial. I det här fallet ligger felet hos minnesmodulen som sitter i minnesplatsen DIMM_B1, där en av minneskretsarna spottar ut 99 fel.

Passmark berättar att uppdateringen ska släppas om ungefär två veckor. Den nya funktionaliteten kommer till en början endast fungera med matchande DDR5-minneskit i kombination med Z690-moderkort och en processor ur Intels Core 12000-serie "Alder Lake". I skrivande stund är det oklart om funktionaliteten även kommer till andra plattformar och systemkonfigurationer framöver.