På skärmmarkanden råder ingen brist på funktioner som lovar att ta användarupplevelsen till en ny nivå, där höga upplösningar och uppdateringsfrekvenser bara är några väl beprövade alternativ. Vid sidan av dessa finns bland annat krökta bildpaneler, stora format och höga kontrastförhållanden, men för att kombinera alla delar sticker prislappen iväg. Detta är ingenting Samsung räds, när de nu lanserar jätteskärmen Odyssey Ark som innebär det bästa av det mesta.

Det handlar om en 55 tum stor historia med upplösningen 3 840 × 2 160 pixlar (4K UHD) och uppdateringsfrekvens om 165 Hz. VA-panelen är välvd enligt relativt snäva 1000R, som innebär att den följer randen på en cirkel med radien 1 000 millimeter. Fokus på spelande och en uppslukande film- spelupplevelse är tydligt, där jätteskärmen dels kommer på ett mastodontstativ för att kunna användas i vertikalt läge, dels levereras med sex inbyggda högtalare för träffsäker bild och ljud oavsett orientering.

Odyssey Ark-panelen har därtill specificerad minsta ljusstyrka om 420 cd/m², typisk om 600 cd/m² och maximal nivå på 1 000 cd/m², medan kontrastförhållandet är 1 000 000:1. Bakom ljusstyrka och kontraster finns Mini LED-bakgrundsbelysning med 1 056 separata zoner, som ackompanjeras av en matt antireflexbehandling. På färgfronten har Samsungs nykomling färgomfång på 95 procent av DCI-P3, stöd för HDR 10 Plus och betraktningsvinklar om 178 grader. Bakom skärmen finns belysning för ändå mer färg.

Odyssey_Ark_PR_dl8.jpg
Odyssey_Ark_PR_dl1.jpg

Bortsett storleken är släktskapet med bolagets TV-apparater är tydligt när enheten har inbyggd systemkrets, operativsystemet Tizen och tillhörande TV-osande program. Odyssey Ark levereras därtill med en fjärrkontroll och den trådlösa pucken Ark Dial, som kan användas för att snabbt justera vissa inställningar, men även för att skala om bildkällor till olika storlekar och bildförhållanden.

TV-släktskapet syns därtill genom att samtliga bild-, ljud- och strömkontakter finns i en separat station, som i sin tur kopplas till jätteskärmen med en ensam kabel och proprietär kontakt. Anslutningar hos denna består av fyra HDMI 2.1, Ethernet, hörlursanslutning, optiskt ljud, samt två USB 2.0-anslutningar. Displayport saknas, men med grafikkort eller spelkonsoler av senaste snitt är HDMI tillräcklig för att möta den tungdrivna upplösningen och tillhörande uppdateringsfrekvens.

Avslutningsvis behöver Odyssey Ark-spekulanter både ha starka armar, mycket plats och en välfylld plånbok. Med stativet monterat väger pjäsen in på lite över 41 kilogram och yttermåtten är 117 × 110 × 28 centimeter (B × H × D). Sist men inte minst är prislappen 3 500 USD, vilket motsvarar 45 000 kronor inklusive moms. I skrivande stund är det oklart när modellen dyker upp för svenska kunder.

Är Odyssey Ark din drömskärm? Berätta i kommentarstråden!