I början av juni sjösatte Intel det första dedikerade spelgrafikkortet Arc A380, men exklusivt för den kinesiska marknaden. Det har dock inte hindrat tekniksajter från andra länder att importera och testa modellen, som till följd av tveksam tillhörande mjukvara mottagit mycket kritik. Vid lansering meddelade Intel att global tillgänglighet väntar framöver och nu ser det ut att vara dags.

Det är den skarpsynte Twitter-användaren "momomo_us" som lägger märke till att den amerikanska återförsäljaren Newegg nu har Asrock Challenger Arc A380 i sortimentet. Mini ITX-grafikkortet kan förköpas och ska bli tillgängligt för leverans den 22 augusti. Mer intressant är dock den medföljande prislappen om 140 USD, som översätts till omkring 1 800 kronor inklusive moms.

asrock.jpg
rx 6400.jpg

Som tester visar är Arc A380-prestandan något oförutsägbar, men i 1080p-spelande ofta jämförbar med AMD:s instegsmodell Radeon RX 6400. Hos Newegg finns en uppsjö av tredjepartsmodeller av den senare, där de flesta prismässigt syns i spannet 150–170 USD, det vill säga några hundralappar mer än den färska Arc "Alchemist"-produkten. Radeon RX 6400-modeller i svenska butiker ligger kring 2 300 kronor, som med inräknad moms motsvarar cirka 170 USD.

Intel har tydligt förklarat att de ämnar bjuda de etablerade grafikkortsjättarna en match när det kommer till prestanda per krona, och att prisnivån ska baseras på scenarier där Arc-grafikkorten presterar som sämst. Av Arc A380-priset att döma verkar Intel anse att ett prisavdrag på 7–18 procent är rimligt, och det återstår att se om detsamma gäller när de mer kraftfulla Arc-syskonen äntrar scenen. Lanseringsdatum för de senare är fortfarande höljt i dunkel.

Läs mer om Arc "Alchemist":