Tjänsterna för strömmade filmer och serier är många och konkurrensen mördande, något branschjätten Netflix blivit varse den senaste tiden. Höjda priser och smalare utbud är säkerligen anledningar till att tjänsten tappar prenumeranter, något företaget framöver kontrar med en billigare abonnemangsnivå med inslag av annonser. Nu rapporterar Bloomberg mer om upplägget.

En lägre prisnivå blir abonnemangets stora försäljningsargument, och enligt Bloomberg diskuteras prislapp någonstans mellan 7 och 9 USD, alltså runt halva priset för tjänstens populära "Standard"-abonnemang. I Sverige är priset 129 kronor för denna nivå, som till skillnad från det billigaste "Basic"-paketet för 99 kronor erbjuder högre upplösning och strömning till två enheter samtidigt. Om samma upplägg används för en reklamfinansierad nivå i Sverige, är en prislapp kring 70 kronor att vänta.

När det kommer till mängden annonser menar Bloomberg att Netflix inleder försiktigt, med runt fyra minuter av annonser för varje timme material. Det är betydligt lägre än hos TV-kanaler med reklampauser. Annonser ska heller inte vara skräddarsydda för den som tittar. Det är dock möjligt att företaget vrider upp både mängden annonser och hur träffsäkra de är om det visar sig att prenumerationsmodellen får fäste.

Vidare förklaras att Netflix är selektiva kring vilket material som förses med reklampauser, där material riktat mot barn samt företagets egna filmer påstås vara förskonade. Bloomberg skriver att Netflix vill att både egna och andras serier får reklamavbrott, något som externa rättighetsägare uppges vara positiva till. Detta eftersom mycket av materialet utformat för TV-sändningar också är anpassat för att fungera med reklampauser.

Avslutningsvis rapporterar Bloomberg att Netflix planerar att sjösätta reklamabonnemanget någon gång under årets sista kvartal. Utrullningen ska ske i ett fåtal länder och sannolikt får svenska intressenter vänta till den bredare lanseringen nästa år. Tilläggas kan att Bloomberg skriver att uppgifterna härrör från källor med insyn i Netflix, men eftersom informationen inte är officiellt bekräftad är en nypa salt att rekommendera.

Läs mer om Netflix: