Med den kommande processorfamiljen Ryzen 7000 "Raphael" väntas AMD ta rejäla kliv upp på klockfrekvensfronten ställt mot Ryzen 5000. Under sin demonstration på Computex 2022 visade bland annat företaget upp en icke-namngiven processor som uppnådde 5,5 GHz vid spelande – något som kan jämföras mot det nuvarande flaggskeppet Ryzen 9 5950X som har en maximal turbofrekvens som ligger strax ovanför 5 GHz vid enkeltrådade laster.

Nu uppger en användare på kinesiska Weibo (via Videocardz), som enligt utsago har ett exemplar av det kommande flaggskeppet Ryzen 9 7950X, att klockfrekvenserna kan komma att landa nära den magiska 6 GHz-gränsen. Uppgifterna talar för en specificerad maxfrekvens på 5,7 GHz för den 16-kärniga modellen, men också att taket för processorns frekvenskurva ligger på hela 5,85 GHz. I praktiken innebär detta att vi kan komma att se den sistnämnda nivån vid strikt enkeltrådade laster.

Om uppgifterna stämmer ser det ut att bli en tajt batalj mellan AMD och Intel gällandes klockfrekvenser den kommande processorgenerationen, då det sistnämnda företaget ryktas kunna nå 5,8 GHz vid enkeltrådade laster med toppmodellen i "Raptor Lake"-familjen. Mer konkreta detaljer om Ryzen 7000-processorerna väntas avtäckas i natt klockan 01:00 när AMD håller hov.

Läs mer om Ryzen 7000: