Under 2022 har OLED-teknikens framfart ökat takten ordentligt. Paneltekniken har sedan tidigare fotfäste både bland TV-apparater och mobiltelefoner, där LG stått för i princip alla paneler till TV-marknaden. I början av året fick LG:s paneler sällskap av Samsungs QD-OLED, som snabbt letade sig ut i datorskärmar, däribland Alienwares spelorienterade 34-tummare AW3423DW.

Nu lanserar Samsung en egen variant, tillhörande Odyssey-familjen. Den nya skärmen får namnet Odyssey OLED G8, men har trots sitt namn mycket litet gemensamt med tidigare Odyssey Neo G8. Den tar istället upp kampen med Alienwares Samsung-utrustade skärm, med nära identiska specifikationer. Det innebär format på 34 tum i ultrabreda bildförhållandet 21:9, kombinerat med upplösning på 3 440 × 1 440 pixlar och uppdateringsfrekvens om 175 Hz.

Efter likheterna följer det sedan ett par större skillnader. I Samsungs Odyssey OLED G8 byts HDMI 2.0 mot version 2.1 och det saknas därmed stöd för G-Sync Ultimate, till skillnad från Alienwares variant med inbyggd G-Sync-modul. Skärmen är istället certifierad för AMD Freesync Premium.

Odyssey_OLED_PR_dl1.jpg
Odyssey_OLED_PR_dl2.jpg
Odyssey_OLED_PR_dl3.jpg

Därtill har bolaget valt att bygga in stöd för TV-inriktade mjukvaran Gaming Hub, som gör det möjligt att strömma underhållning utan att ansluta skärmen till varken dator eller spelkonsol. Det inkluderar stöd för både video- och filmtjänster samt spelinriktade varianter som Nvidias Geforce Now, Google Stadia och Xbox Game Pass. Utöver det är skärmen även kompatibel med Samsungs Smart Things-applikation.

Anslutningsmässigt bjuds det på ett minst sagt udda val av bildanslutningar – åtminstone sett till de fysiska portarna. Trots skärmens förhållandevis stora storlek gäller kompakta Micro HDMI 2.1 respektive Mini Displayport 1.4, där främst det förstnämnda är ett betydligt ovanligare val över det fullstora syskonet. Utöver de renodlade bildanslutningarna återfinns även USB Type-C och baksidan är prydd med RGB-belysning.

Sedan lansering har skärmar med QD-OLED mötts av både ris och ros, där hyllningar rörande bildkvaliteten varvats med kritik gällande den pixelstruktur som nyttjas. Hur Samsung Odyssey OLED G8 står sig återstår att se. Lansering är planerad till årets fjärde kvartal, men någon prislapp saknas i nuläget.

Läs mer om QD-OLED: