Under senare år har mer hudnära skärmlösningar fått ett större genomslag, inte minst i form av VR-headset av olika slag. Därtill har de börjat krympa från de lite större, nära hjälmliknande modellerna ned till något som mer liknar glasögon. Mindre enheter innebär även mindre plats för hårdvara, varför varianter som HTC Flow inte är lika spelinriktade som sina större syskon.

Nu ger sig Lenovo åter in i leken med Glasses T1. Det är inte något renodlat VR-headset, utan en skärm i glasögonskrud som ska kunna följa med i fickan, snarlika bolagets tidigare AR-fokuserade Thinkreality-modeller. De ska ta tillvara på populära trender bland användare, så som önskan att se mer videoinnehåll och spela mer på mobila enheter.

Istället för glas är de bestyckade med två micro OLED-paneler, en för varje öga. Upplösningen ligger på 1 920 × 1 080 pixlar vardera, medan uppdateringsfrekvensen landar på 60 Hz. Därtill är de transparenta, för att bäraren inte ska bli helt förblindad vid användning. För att komplettera upplevelsen är skalmarna utrustade med varsin högtalare.

These glasses are not just about fun and games. As hybrid work has become the new norm, professionals are looking to get more done on their mobile devices, but working on private business-critical documents on a PC in public spaces creates risk. Using the Lenovo Glasses T1, workers have a private workspace to prevent shoulder surfing.

Lenovo trycker på att glasögonen minsann inte bara är en skoj pryl för underhållning. Med hybridarbete som ny norm menar de att skärmar av glasögonmodell är en lösning för att undvika att omgivningen medvetet, liksom omedvetet, slänger ett ögonkast på viktiga eller privata dokument.

RZuOKKHnTSUGDp9i.jpg
Skärmbild 2022-09-01 161853.jpg
YVNsURsvIpE58yMo.jpg
Skärmbild 2022-09-01 161959.jpg

Den som pryder ansiktet med bågar av mer än kosmetiska skäl får inte plats med glasögon under glasögonen. Det finns däremot en medföljande ram där måttbeställda glas kan fästas, om användaren inte har möjlighet att byta brillorna mot kontaktlinser. För att få till passformen medföljer därtill olika näsklämmor och skalmar i olika storlekar. Lenovo Glasses T1 är kompatibla med både Android och IOS, samt Windows. För att få skåda någon bild krävs däremot kablage, oavsett enhet. För Android- och Windows sker det med USB Type-C-anslutning, medan IOS kräver en adapter från Lightning till HDMI.

De skärmbestyckade glasögonen lanseras först i Kina, där de äntrar marknaden under årets slut. Sedan sker lansering till andra "utvalda marknader" under år 2023. Vilka det blir är tillsammans med priset inte känt ännu, men det sistnämnda ska tillkännages i samband med att produkten blir tillgänglig.

Skulle du kunna tänka dig skärmar i glasögonformat?