Kostnaden för Netflix-abonnemang har höjts successivt sedan streamingtjänsten lanserades. Till en början betalade kunder runt 80 kronor för att få tillgång till allt tjänsten hade att erbjuda, men för den som vill ha värstingabonnemanget idag ligger månadskostnaden på 179 kronor. Prislappen i kombination med att andra spelare äntrat streamingkriget har tvingat Netflix att utforska andra möjligheter för att skapa mervärde för prenumeranter, samt ta fram ytterligare prenumerationsnivåer.

Netflix förlorar användare – planerar åtgärder mot kontodelning

Det senaste året har det pratats om en reklamfinansierad nivå med en lägre prislapp än den nuvarande billigaste prenumerationen, som för tillfället kostar 99 kronor i månaden. De exakta detaljerna är inte kända, men tidigare information talar om fyra minuters reklam per timme och halverad månadskostnad. Netflix har tidigare indikerat att denna nya reklamfinansierade prenumeration ska släppas under början av 2023, men då liknande prenumerationer är på ingång från Disney+ vill nu Netflix lägga i en ny växel och lansera sin redan i november.

Enligt Variety har Netflix i kontakt med en rad potentiella annonsörer berättat att startdatumet för prenumerationen är den 1 november. Det verkar dock inte bli någon global lansering, utan reklamabonnemanget ska initialt endast vara tillgängligt i USA, Kanada, Storbritannien, Frankrike och Tyskland. De potentiella köparna har också avslöjat att Netflix väntar att närmare en halv miljon användare hoppar på det reklamfinansierade abonnemanget innan årets slut.

Netflix själva har inte kommenterat startdatumet, utan säger till Variety att planerna kring det reklamfinansierade abonnemanget fortfarande är i ett tidigt stadie och att inget har spikats ännu. När Netflix kommer förmedla informationen till konsumenter är för tillfället okänt. Om informationen om novemberlansering stämmer, borde det inte dröja lång tid innan Netflix lyfter på locket.

Läs mer om Netflix reklamprenumeration: