Mot slutet av september når AMD:s färska Ryzen 7000-processorer både testlabb och butik, och i samma veva väntas Intel avtäcka Core 13000-serien "Raptor Lake". Till skillnad från den nya Ryzen-generationen blir Intels nyheter mer inkrementella, där bolaget exempelvis stannar kvar på samma LGA 1700-plattform som introducerades med Core 12000-serien "Alder Lake". Specifikationsblad på villovägar visar att de största "Raptor Lake"-nyheterna blir fler energieffektiva kärnor, högre klockfrekvenser och mer cacheminne.

Det senare gäller dock inte nödvändigtvis samtliga Core 13000-serien, rapporterar skarpsynta skribenter för tyska 3DCenter. Tidigare i veckan publicerade Igor's Lab ett gäng presentationsbilder om just Core 13000-serien, som av allt att döma är officiellt material som glidit Intel ur händerna. Utöver specifikationer för ett antal kommande modeller, antyder presentationsbilderna att de enklare Core i5- och Core i3-processorerna i själva verket blir "Alder Lake"-refresh.

Igors 1.jpeg

Bildkälla: Igor's Lab

Igors 2.jpeg

specifikationstabellen utökar det som tidigare framkommit med namnet för den integrerade grafikdelen, men bekräftar också att det maximala effektuttaget (PL2) stiger med några watt. Bildkälla: Igor's Lab

Presentationsbilderna konstaterar nämligen att mängden L2- och L3-cache endast vrids upp för upplåsta Core i5-processorer och mer kraftfulla syskon. Denna uppgradering är kopplad till den förfinade "Raptor Lake"-arkitekturen, som ersätter "Golden Cove" för de kraftfulla kärnorna. Därmed harvar de enklare och mer plånboksvänliga processorerna som Core i5-13400 och Core i3-13100 vidare på "Alder Lake"-grund, men av allt att döma med högre klockfrekvenser.

Tilläggas kan att det inte är första gången Intel eller AMD väljer att blanda nytt och gammalt, där det blå laget exempelvis ackompanjerade Core 11000 "Rocket Lake" med en refresh av Core 10000 i de lägre prestandasegmenten. Då behöll processorerna den äldre namnstämpeln, varför den diskreta manövern som väntar med Core 13000 snarare påminner om AMD:s blandning av Zen 2 och Zen 3 i den mobila Ryzen 5000-familjen. Framtiden och tester får utvisa om köpsugna gör bäst i att uppgradera till de mer påkostade "Raptor Lake"-modellerna.