Apples nya Iphone 14-serie släpps skarpt den 16 september, förutom Iphone 14 Plus som släpps den 7 oktober. För att lägga vantarna på enheterna så tidigt som möjligt kan de förbokas via Apples hemsida samt hos operatörer. Vilka enheter det går åt flest exemplar av återstår att se, men enligt branschanalytikern Ming-Chi Kuo ser intresset för enheterna utan Pro-suffix ut att vara lågt.

Nytt och gammalt när Iphone 14-serien gör debut

I ett inlägg på Medium skriver Kuo att antalet förbokningar av Iphone 14 Pro och 14 Pro Max ligger på samma nivå, och i vissa fall högre, jämfört med förbokningar av föregångaren 13 Pro och 13 Pro Max. När det kommer till vanliga 14 och 14 Plus ligger förbokningarna betydligt lägre, med nivåer som landar under förbokningssiffrorna för både Iphone 13 Mini och tredje generationens Iphone SE.

Anledningen till att dessa enheter lyfts fram är att Apple drog ned på tillverkningen av Iphone 13 Mini och Iphone SE ett halvår efter telefonernas släpp, till följd av låg efterfrågan. I och med detta spekuleras det att liknande nedskalning av produktionen kan ske med nya Iphone 14 och 14 Plus.

Exakt varför intresset för Iphone 14 och 14 Plus är lågt bland Apple-entusiaster är inte känt, men en möjlighet kan vara dess likhet med sin föregångare. De enklare syskonen i Iphone 14-familjen har bland annat samma A15 Bionic-systemkrets under huven, varför klivet upp i generation inte bjuder på lika drastiska förändringar. Detta gäller särskilt för användare som redan sitter på förra årets Pro-modeller.