Förra veckan bjöd Intel teknikjournalister från hela världen på en ordentligt rundtur i Israel, och SweClockers var på plats. Besök i välsvarvade anläggningar för processortester och -tillverkning var höjdpunkter för det företaget kallar “Tech Tour”, men presentationer om kommande hårdvara stod också på tapeten. När Core 14000-serien “Meteor Lake” efterträder nära förestående Core 13000 “Raptor Lake” får artificiell intelligens (AI) en mycket uttalad plats, något Intel berättade om.

Sedan den bärbara Core 10000 “Ice Lake”-serien har Intel lyft AI-funktioner som en del av processorerna, då främst med fokus på hur det är möjligt att eliminera bakgrundsljud som en mikrofon plockar upp. Funktionsutbudet växer när en av de olika byggstenarna i “Meteor Lake” blir en så kallad VPU eller NPU, kort för Video Processing Unit eller Neural Processing Unit. Som namnet avslöjar handlar det om dedikerad hårdvara för olika Computer Vision-kopplade uppgifter.

20220913_145833.jpg
20220913_145744.jpg

Movidus är namnet på VPU-enheten, ett namn som för den minnesgode kanske känns igen från externa USB-enheter för AI-syften. När Intel demonstrerar lösningen handlar det också om en extern historia ansluten till en PCI Express-anslutning, en temporär lösning innan “Meteor Lake” existerar. I demonstrationen används strömningsmjukvaran OBS med en inställning som identifierar och markerar människor i bild, en annan som klipper bort bakgrunden. I båda fall är det uppgifter som upptar en ansenlig mängd resurser från processor eller grafikdel.

20220913_095121.jpg

VPU-enheten klarar utan problem att ta över uppgiften att markera individer, men också att skära bort bakgrunden – det senare dock med lägre bildfrekvens än grafikdelen. Intels representant förklarar att syftet med att låta dedikerad AI-hårdvara sköta sådana uppgifter är tudelat. Dels handlar det om att processor, grafikdel och I/O kan användas för uppgifter där de utmärker sig, dels att VPU är mycket energieffektivt. Exakt effektuttag nämns inte, men Intel påstår att det i bästa fall rör sig om 20 gånger bättre prestanda per watt.

Arkitekturen bakom VPU-enheten är inte densamma som när AI tog plats i USB-moduler. Nu handlar det om den färska arkitekturen “Keem Bay”, som visserligen är specialiserad på Computer Vision, men som också kan hantera andra AI-discipliner som Natural Language Processing. Avslutningsvis berättar Intel om planerna för VPU och AI som del av moderna processorer, där de satsar på att delar av branschen hakar på redan med “Raptor Lake”, medan det är fullt spjäll när “Meteor Lake” debuterar, något som rimligtvis sker nästa år.