Den 26 augusti 2022 införde USA nya regler om licenskrav för export av AI-fokuserade grafikkretsar till Kina och Ryssland. Ett av de påverkade företagen är Nvidia, vars gigantiska A100 ur "Ampere"-serien samt purfärska H100 med "Hopper"-arkitektur är med på listan. Företaget beviljades ett tidsbegränsat exporttillstånd av den amerikanska finansinspektionen SEC, som de nu visar sig använda fullt ut.

Nvidias tillfälliga exporttillstånd gäller fram till den 1 mars 2023. Enligt en rapport från UDN skyndar företaget nu på tillverkningen av grafikkretsarna A100 och H100 för att hinna med leveranser till kinesiska företag medan det fortfarande är tillåtet. För att klara av detta ska företaget ha beställt super hot runs hos TSMC, vilket bland annat innebär att produktionen sker betydligt snabbare än vanligt.

Denna typen av produktion är dock inte utan sina baksidor, där högre risk för fler produktionsfel samt större slitage på utrustningen är några av dem. Föga förvånande blir sådana beställningar därmed betydligt dyrare än vanliga, men vem som betalar notan är inte lika glasklart.

Nvidias första leveranser från TSMC väntas ske i slutet av oktober eller början av november, för att sedan exporteras till kinesiska kunder. Enligt UDN har Nvidia valt att inte kommentera uppgifterna, med förklaringen att de inte diskuterar marknadsrykten. Även TSMC tackar nej, eftersom de inte kommenterar enskilda kunder.

Läs mer om Nvidias äventyr: