I tisdags lyfte Nvidia täcket av den färska grafikarkitekturen "Ada Lovelace", samt Geforce RTX 4090 och RTX 4080 i två olika utföranden. Nvidia menar bland annat att rastreringsprestandan blir upp till dubbelt så vass ställt mot föregående generation, medan ray tracing kan nå fyra gånger så hög prestanda. Trots detta är de specificerade effektuttagen på ungefär samma nivåer som med Geforce RTX 3000, där RTX 3090 Ti-kortets 450 watt TBP upprepas med RTX 4090.

Nvidia avtäcker Geforce RTX 4000 och arkitekturen "Ada Lovelace"

I kölvattnet efter presentationen har flera tredjepartstillverkare visat sina tappningar av de kommande toppkorten. Som väntat ser många ut att följa Nvidias exempel och använda den färska PCI Express 5.0-kompatibla 16-pinnarskontakten 12VHPWR, något som nu väcker en del frågor efter en försiktig livslängd specificerad av Zotac. Företaget skickar med en adapter från fyra 8-pinnars PCI Express-anslutningar till en 12VHPWR, med brasklappen att den är begränsad till 30 in- och urkopplingar.

zotac.PNG

Denna försiktiga specifikation ser ut att ha koppling till uppgifterna från intresseorganisationen PCI-SIG, som syntes i nyhetsflödet för några veckor sedan. Då talades om att vissa 12VHPWR-lösningar inte håller måttet och kan resultera i värmeutveckling. Detta ackompanjerades av siffror från Wccftech, som visade att adaptrar till den nya kontakttypen riskerar att belastas ojämnt. Det är dock inte nödvändigtvis adaptrar som är problemet när det gäller värmeutveckling, vilket Gamers Nexus nu rapporterar.

pci sig.PNG

Bildkälla: PCI-SIG via Gamers Nexus

Teknikpublikationen utgår från uppföljningen till den varning PCI-SIG skickade ut. I detta material står att läsa att 12VHPWR-kontakter riskerar att smälta om kablaget böjs kraftigt eller kontakten belastas i sidled, alternativt om kontaktdonet slits. Det senare uppges kräva cirka 40 anslutningar, och värmeutveckling kan då ske utan att kontakt eller kablage belastas fysiskt.

För den som ofta bygger om eller rengör datorn kanske 30–40 anslutningar låter i lägsta laget, men Videocardz flikar in med att liknande specifikationer kring livslängd för molex-anslutningar också finns. Det återstår att se om utslitna kontakter blir ett problem för Geforce RTX 4000 i framtiden, eller om just slitage vid användning är ett steg Zotac flaggar för, för att vara på den säkra sidan.

Källa: Videocardz