Slutna ekosystem är orden på alla teknikföretagens läppar. Små funktioner som bara är möjliga genom att ha kontroll över mjuk- och hårdvara på flera enheter underlättar för användare, som då också väljer att återvända med sina pengar till ett och samma företag. Apple är en mästare på ekosystemtänket, till följd av full kontroll över alla delar hos datorer, telefoner, surfplattor och hörlurar. Utanför Mac OS-världen är det inte en lika självklar uppgift att knyta samman telefoner och datorer, även om aktörer som Google med Chrome OS gör tappra försök.

Nu lyfter Intel på locket till satsningen Unison, som enligt företaget ska bli en välpolerad funktion hos bärbara datorer med kvalitetsstämpeln Evo. Kort och gott handlar det om ett program som via en applikation ansluts till Android- eller IOS-telefoner, för tillgängliggöra samtal, notiser, meddelanden och bilder direkt på datorn – en trådlös koppling som sker över både Wifi och Bluetooth.

unison (3).jpg
unison (1).jpg
unison (4).jpg

Unison blir exklusiv för Evo-stämplade datorer och anländer till några tidiga varianter utrustade med Core 12000 "Alder Lake". Nästa års uppställning med och Core 13000 "Raptor Lake" i bärbart format garanteras Unison-funktionen. Intel sjösatte Evo för några år sedan, som en efterträdare till det standardhöjande Ultrabook-upplägget. Evo lägger tonvikt vid användarupplevelse och handlar bland annat om viss batteritid och prestandanivå, medan goda anslutningsmöjligheter är en annan aspekt. Den senare blir synonym med Unison.

I Windows finns sedan en tid tillbaka ett Unison-liknande koncept kallad "Telefonlänk", som kan kopplas till Android-enheter. Intel menar att fördelarna med Unison dels är IOS-stödet, dels att det är en del av Evo där företaget har stor kontroll över mjukvaran och hårdvaran, för att garantera att allt fungerar som tänkt. När SweClockers talar med Unison-utvecklingsgruppen framkommer också att det inte finns annat än affärsmässiga beslut som knyter programmet till Evo. Framtiden får alltså utvisa om Intel väljer att rulla ut programmet på bred front.