För ett par veckor sedan höll Intel rundtur i Israel, där teknikmedia bjöds in för att få höra mer om processen bakom bolagets processorer. Under den turen bjöds bland annat på information om den nu avtäckta processorfamiljen Core 13000 "Raptor Lake", där de redan uppskruvade klockfrekvenserna utlovades vara på väg mot än högre höjder.

Intel avtäcker Core 13000 "Raptor Lake" – extra kärnor och högre klockfrekvenser

Intel uppgav då att "Raptor Lake" blir först ut på 6 GHz, uppgifter som gick stick i stäv med specifikationerna för toppmodellen Core i9-13900K. Där ska prestandakärnorna nå 5,8 GHz, varför spekulationer om hur ytterligare 200 MHz skulle uppnås involverade både överklockning med exotiska kylarlösningar och ännu en modell i det övre segmentet. Nu har det sistnämnda visat sig stämma och ännu ett flaggskepp bekräftas ansluta sig till det blå lagets flotta.

Är Intel vanan trogen handlar det om en toppmodell med fler bokstäver i suffixet, vilket i det här fallet är lika med Core i9-13900KS. Följer det därtill samma mönster som tidigare KS-modeller rör det sig med största sannolikt om en "binnad" variant av Core i9-13900K. Det innebär att det i de flesta avseenden är samma processor, men särskilt utvalda exemplar vars kvalitet lämpar sig för de högre klockfrekvenserna.

Huruvida Intel gör några andra förändringar med vad som väntas bli Core i9-13900KS återstår att se. Varken pris eller exakt lanseringsdatum är känt i nuläget, mer än att det blir någon gång under början av nästa år och i begränsad upplaga.