De senaste dagarna har Intel bjudit på evenemang, i form av utvecklarkonferensen Intel Innovation 2022. Delar av det har sänts live, däribland den inledande keynote där både lansering av Arc A770 och Core 13000 "Raptor Lake" avtäcktes. Parallellt gick det också att delta i fysisk form i San Jose, Kalifornien, där det även ställdes ut hårdvara att beskåda.

Bland utställningsexemplaren fanns bland annat kiselplattor (eng. wafers) innehållandes kretsar till "Raptor Lake"-processorer. När skarpa ögon tillhörande både Paul Alcorn
från Tom's Hardware och Dr. Ian Cutress tog en titt upptäcktes att ett exemplars design inte överensstämde med vad Intel nyligen lanserat. På bilder går det att se att kärnorna dels inte är uppradade på samma vis, dels är totalt 34 per krets. Det är 10 kärnor fler än de 24 kärnor som återfinns i fullfjädrade "Raptor Lake"-kretsar.

yqqkLm9bWDTnAz5YKgYGsD-1200-80.jpg.webp

Bildkälla: Tom's Hardware

WV7bremxhpKSRrf88p7FnW-1200-80.png

Bildkälla: Tom's Hardware

Efter diskussion med Intels personal om vilken modell kiselplattan faktiskt innehöll togs en titt på baksidan, där ett klistermärke gjorde gällande att det är en modell ur "Raptor Lake"-familjen, där S-suffixet markerar att det är för stationära datorer, följt av 34 kärnor. Personalen uppges ha varit något förvirrade över dess innehåll och inte minst vad det gjorde ute på mässgolvet, eftersom någon sådan produkt inte avtäckts i nuläget.

Utöver det ökade antalet kärnor är de sammanlänkade på samma vis som hos Intels "Ice Lake"-familj för serversegmentet. Därtill ser kluster med energieffektiva kärnor ut att saknas, vilket talar för att samtliga 34 är prestandakärnor. Kretsen ser även ut att vara större än vad som får plats i färdigförpackade processorer anpassade för sockeln LGA 1700.

En möjlig förklaring är att det handlar om ommärkta kretsar ur serversegmentets "Sapphire Rapids"-familj, som under "Raptor Lake"-flagg kan tänkas bli antingen en ny entusiastplattform (eng. High-End Desktop, HEDT), processorer för kategorin workstation eller båda delar. Där möts egenskaper från konsument- och serversegmentet, likt generösare antal minneskanaler, kärnor och PCI Express-banor – egenskaper som stämmer överens med vad som går att skåda i kislet.

Står en ny HEDT-plattform från Intel på din önskelista?