I början av veckan fick AMD:s Ryzen 7000-serie äntligen visa musklerna, där goda prestandaresultat fick sällskap av såväl högt effektuttag som höga temperaturer. En sedan tidigare känd metod för att sänka dessa är att försöka sig på en så kallad "delid", där värmespridaren avlägsnas från processorn.

AMD Ryzen 9 7950X och Ryzen 7 7700X "Raphael"

I en Youtube-video ger sig den välkända överklockaren Roman "der8auer" Hartung på just detta ingrepp. Försökskaninen i experimentet är en tolvkärnig Ryzen 9 7900X, som får sin värmespridare avlägsnad och körs helt utan denna i en direct die-montering. Efter en längre process tar processorn plats i sockeln med en ny monteringsram och flytande metall appliceras för att avleda värme till vattenblocket.

7900X Delid 7.png

AMD Ryzen 9 7900X utan värmespridare.

7900X Delid 10.png

Processorn tar plats i sockeln utan monteringsram.

7900X Delid 11.png

En ny monteringsram håller processorn på plats och flytande metall appliceras.

7900X Delid 13.png

Med allt monterat ser det ut ungefär som vanligt.

Även om målet med ingreppet är att sänka processorns temperaturer har resultaten genom åren varierat rejält mellan olika modeller. AMD:s senaste processorserie ser däremot ut att tillhöra lägret som avhjälps rejält. Den ursprungliga temperaturen på 90 °C sjunker avsevärt och landar runt betydligt svalare 70 °C. Inte nog med det, den förbättrade värmeavledningen sänker även den maximala effektförbrukningen i testet från 220 till 188 watt.

7900X Delid Resultat.png
7900X Delid Before.png

Före ingreppet.

7900X Delid After.png

Efter en delid har utförts.

Enligt "der8auer" beror förbättringen på att Ryzen 7000-seriens värmespridare är allt för tjocka och hindrar effektiv värmeavledning. Det är en medveten design från AMD:s sida, för att möjliggöra bakåtkompatibilitet med kylare ämnade för AM4-sockeln, även om detta inte alltid är garanterat i praktiken. För att runda av videon påminner "der8auer" om riskerna med "delidding" genom ett klipp där han råkar ta död på en Ryzen 7 7700X.

Hur rejäl temperaturminskning krävs för att du ska våga dig på en delid?