Intels utdragna lansering av Arc "Alchemist"-serien startade på allvar redan i mars, när modellerna för bärbara datorer avtäcktes. På den stationära sidan debuterade problematiska drivrutiner och instegsmodellen Arc A380 i början av sommaren, och i mitten av oktober ansluter de mer kraftfulla Arc A750 och Arc A770. Detta sker dels med en begränsad upplaga Intel-signerade kort, dels från partnertillverkare.

Intel lanserar Arc A770 den 12 oktober

Datorjätten Acer är i vanliga fall inte en av de partnertillverkare som utformar separata grafikkort, men när Intel nu tågar in på marknaden är det annat ljud i skällan. På Twitter slår Acers gaming-orienterade division på stora trumman för en Predator Gaming-stämplad variant av Arc A770. Därmed slår Acer följe med kinesiska Gunnir och mer internationellt kända Asrock och MSI när det gäller Intel Arc-modeller.

Av bilden att döma är Acers kylarlösning en annorlunda sådan, där fläkten belägen ovanför grafikkretsen är en radialfläkt, medan en axialfläkt ackompanjerar längre bak på kortet. Detta innebär en kylare som på blower-vis dumpar varmluft utanför chassit, medan den senare fläkten skickar luft över aluminiumkylflänsen och värmeledningsrören som skymtas i bakkant. Kortet upptar 2,5 kortplatser och är bestyckat RGB-belysning samt dubbla 8-pinnars PCI Express-anslutningar.

Acer är inga nykomlingar till att knåpa ihop egna grafikkort, men historiskt gäller det produkter som tar plats i bolagets färdigbyggda system. I Twitter-inläggets tillhörande kommentarstråd bekräftar företaget inte att den färska varianten blir tillgänglig som fristående produkt, men mer information utlovas inom kort. Framtiden får utvisa om detta verkligen markerar Acers intåg på grafikkortsmarknaden, men också om den speciella kylarlösning är ett vinnande koncept.

Läs mer om Intel Arc och partnertillverkare: