I början av veckan sjösatte AMD den senaste generationens Ryzen-processorer, som innebär ansenliga prestandalyft och nyheter på flera fronter. Den senare kategorin innehåller exempelvis den färska arkitekturen Zen 4, tillverkning på TSMC:s 5-nanometersteknik, PCI Express 5.0 samt DDR5-stöd. Med detta följer också den nya sockeln AM5 och tillhörande styrkretsar, där moderkort med de mer påkostade varianterna X670 och X670E är först ut.

Test: AMD Ryzen 9 7950X och Ryzen 7 7700X "Raphael"

De nya moderkorten följer rådande trend och skruvar upp prisnivåerna en del, där de mest välpolerade varianterna kostar femsiffriga belopp. Enklare moderkort med styrkretsarna B650 och B650E ska bli tillgängliga i oktober och AMD har presenterat ett lägstapris om 125 USD för dessa modeller. Nu skymtas ett gäng MSI-signerade B650-moderkort hos den amerikanska återförsäljaren B&H, som antyder att moderkort som landar på 125 USD blir mycket avskalade varianter.

B650.jpg

MSI Pro B650M-A Wifi

B650 2.jpg

MSI Pro B650M-P Wifi

B650 3.jpg

För ytterligare 100 USD, totalt 330 USD, skymtas mer påkostade MSI MPG B650 Carbon Wifi, som bland annat uppgraderar till 2,5 Gbps Ethernet, fler och snabbare USB-anslutningar, en extra M.2-plats och rikligt med kylflänsar och kåpor.

Den minsta prislapp som syns hos den ivrige återförsäljaren är 200 USD och gäller Micro ATX-moderkortet MSI Pro B650M-A Wifi, medan det fullstora ATX-syskonet kostar 220 USD. Förstnämnda modell har bland annat dubbla M.2-platser för lagring, fyra DDR5-platser, 8+4-pinnars EPS-anslutning för att strömmata processorn, samt åtta USB-anslutningar. Således rör det sig om ett välutrustat moderkort, men utan de extra funktioner och och estetiska fokus som tidigare varit utmärkande för moderkort med prislapp kring 2 800 kronor inklusive moms.

Det återstår att se hur mycket som skalas bort hos de moderkort som når AMD:s specificerade instegspris, som med pålagd moms och rådande växelkurs motsvarar 1 700 kronor. AMD garanterar att alla processorer ska fungera även med sådana moderkort, varför estetiska tillägg samt antalet fysiska anslutningar för USB, lagring och fläktar är sådant som ligger i riskzonen.

Källa: B&H via Twitter-användaren "momomo_us"

Vad är du beredd att betala för ett nytt moderkort, och vilka funktioner krävs för att du inte ska rygga tillbaka? Dela med dig i kommentarstråden!