Youtube har låtit användare ladda upp högupplöst video till plattformen sedan år 2010, och materialet har varit tillgängligt för alla användare sedan dess. För några år sedan introducerades Youtube Premium, en prenumeration som gav användare möjlighet att titta reklamfritt, men som hittills inte gör någon skillnad på varken material eller upplösning.

Nu ser Youtube ut att ha planer på att ändra på saken. De senaste dygnen har flera användare rapporterat att de uppmanas skaffa Premium för att fortsätta titta i 4K-upplösning. På Twitter delar användare med sig av sina fynd. I skärmdumpar syns att Premium-abonnemang krävs för att kunna klicka i 2160p, som i folkmun kallas 4K, medan 1440p och lägre upplösningar inte har några liknande stämplar.

Youtube är inte ensamma om att låsa högre upplösningar till mer påkostade prenumerationer. Streamingtjänsten Netflix började släppa filmer och serier i 4K-upplösning 2014 och har sedan dess låtit användare med Netflix Premium-abonnemang ta del av det högupplösta materialet, vilket även inkluderar möjlighet att nyttja HDR.

Youtube skruvar upp mängden reklam innan videor

Låsning av högupplöst material bakom prenumeration är inte det enda test Youtube jobbar med för undersöka användares tolerans. Nyligen rapporterades det om att vissa användare fick en ordentlig ökning i antalet reklamfilmer som visades innan videor, som skruvades från ett fåtal upp till elva stycken.

Hur ofta tittar du på 4K-video på Youtube?