I det eviga konsolkriget har Sony länge fått Playstation att stå ut från mängden genom att kultivera en lista med exklusiva spel. Titlar som Uncharted, Ghost of Tsushima och God of War har drivit försäljning av konsolerna och samtidigt lett till avundsjuka blickar från bland annat PC-entusiaster. På senare tid har Sony släppt lite på tyglarna och satsat mer på att porta titlar och exempelvis spelen Horizon: Zero Dawn och God of War har letat sig ut till PC.

Den utvecklingen kan ta ett betydligt större kliv framöver, enligt Playstation Studios-chefen Herman Hulst. I en intervju med den franska Youtube-profilen Julien Chièze berättar Hulst att live service-spel i framtiden kan komma att släppas till PC och Playstation på samma gång. Två exempel på spel som följer live service-modellen är Fortnite och det nysläppta Overwatch 2. Det är ett nytt område för Sony, och vilka titlar det kan handla om specificeras inte.

Live service games are a little bit different in nature because you wanna have really strong community, strong engagement right away. Right when you go live. So we might, in the case of our live service offerings, go day and date with PC and the Playstation platform. – Herman Hulst, chef för Playstation Studios

Ett av de möjliga alternativen kan vara "Project Matter", som utvecklas av nyligen förvärvade Bungie. Även Deviation Games kan vara med i leken, en studio som drivs av utvecklare med titlar som Call of Duty bakom sig och som nu nu snickrar ihop en ny spelserie för Playstation. En tredje möjlighet är The Last of Us-utvecklaren Naughty Dog, som arbetar med ett flerspelarprojekt för serien.

För de spel som följer den mer traditionella modellen berättar Hulst att en väntan på minst ett år är att räkna med innan de hittar ut på PC. Det stämmer överens med företagets tidigare mönster, där exempelvis God of War och Horizon: Zero Dawn anlände fyra respektive tre år efter lanseringen till Playstation. För Uncharted 4 var väntan ännu längre – originalet släpptes år 2016 och väntas nu anlända till PC den 19 oktober.

Färskare titlar som Ghost of Tsushima och Horizon: Forbidden West har ännu inte bekräftats till PC. Huruvida dessa landar närmare minimigränsen om ett år återstår att se, men med Sonys nya fokus på att porta titlar är det möjligt att väntan blir något kortare.

Vad tycker du om exklusiva titlar? Är det något Playstation-spel du är särskilt sugen på?