En av de vanliga påföljderna vid applicering av kylpasta på en processor är att en del av kylpastan trycks ut över kanterna när kylaren monteras. Dessa rester kan vara svåra att få bort, till den grad att många väljer att hoppa över det steget. Enligt Noctua är fenomenet betydligt värre på AMD:s Ryzen 7000-processorer, eftersom de har flera utskärningar runt värmespridaren där rester av kylpasta lätt samlas.

För att underlätta rengöringen kommer Noctua till undsättning. Det nya påhittet som företaget presenterar heter Noctua NA-TPG1, vilket står för thermal paste guard. Det rör sig om en ram som placeras runtom värmespridaren på en AM5-processor för att fånga upp kylpasta som försöker leta sig ned i utskärningarna. Förseglingen ska enligt Noctua vara tät, även om vissa glapp ser ut att vara närvarande i företagets bilder.

Noctua TPG Produkt.jpg

Noctua NA-TPG1 är tillverkad i värmetålig polykarbonatplast för att klara av de höga temperaturer som kan uppstå runt en processor. Ramen når inte lika högt som värmespridaren och undviker därmed kontakt med kylaren, men huruvida den kan få någon påverkan på processorns temperaturer framgår inte.

Noctuas thermal paste guard ska leta sig ut i handeln i december. Basversionen får namnet NA-STPG1, inkluderar tio rengöringsservetter och får en prislapp på 7,90 euro. Varianter som inkluderar 3,5 gram av företagets kylpastor NT-H1 och NT-H2 ska också vara tillgängliga, till ett pris på 9,90 respektive 13,90 euro.